NYHETER:

IOK försvarar Kina ifråga om Xinjiang-uppgifter

Barn sjunger under öppningsceremonin av vinter-OS 2022, fredagen den 4 februari 2022, i Peking. Foto: TT/AP Photo/Jae C. Hong

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

IOK försvarar Kina ifråga om Xinjiang-uppgifter

Trots att Peking officiellt är staden som arrangerar 2022 års OS-vinterspel står den västra och isolerade regionen Xinjiang i blickfånget efter uppgifter om arbetsläger, människorättsbrott och att kinesiska idrottares kläder och materiel ska ha tillverkats i arbetsläger.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har ställt sig på Kinas linje och understryker istället att spelen bidrar till att visa hur ”människor kan arbeta tillsammans”.

Av Klas Lundström

KINA |  Internationella olympiska kommitténs (IOK) talesperson Mark Adams har haft bråda dagar under OS-spelen efter att det framkommit uppgifter i South China Morning Post att de kinesiska OS-idrottarna försetts med uniformer och materiel tillverkade i Xinjiang, där människorättsorganisationer knutit klädtillverkning till regelrätta arbetsläger.

Yan Jiarong, officiell talesperson för Peking-OS 2022, har avfärdat uppgifter om människorättsövergrepp i Kinas västra region Xinjiang som ”lögner” – samt understrukit den kinesiska regimens syn på Taiwan, nämligen att den självständiga republiken i själva verket ”tillhör fastlandet”.

Yan Jiarong ingick tidigare i Kinas FN-delegation och har bred erfarenhet av den kinesiska politiken och har därför varit en effektiv talesperson inte bara för landets regering utan även OS-projektet i stort, rapporterar The Guardian.

– Kina är emot en politisering av idrott, sa Yan Jiarong i samma andemening som hon kommenterade uppgifter om människorättsbrott mot den uiguriska minoriteten i Xinjiang.

Mark Adams har å sin sida bidragit till att stärka den kinesiska regimens ställning genom att understruka att ”inga kläder tillverkats av arbetare i Xinjiang” och därefter skjutit frågan om mänskliga rättigheter i knät på ”FN och andra organisationer”:

– Spelen i sig bär med sig stora fördelar när det gäller hur människor kan arbeta tillsammans och skapa en delad känsla av hur världen skulle kunna se ut, säger Mark Adams till The Guardian.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.