NYHETER:

Löften om samtal efter massaker i Guatemala

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Löften om samtal efter massaker i Guatemala

Löften om medlingssamtal har fått demonstranter i Guatemala att häva sin motorvägsblockering, som inleddes efter det att 13 personer, varav flera barn, dödats i en konflikt som pågått i över 100 år.

 Av TT-AFP


GUATEMALA | Våldsdådet och de efterföljande protesterna har sin bakgrund i en långdragen gräns- och marktvist mellan två grupperingar från den guatemalanska ursprungsbefolkningen.

– En dialog kommer att inledas under den första halvan av januari, där frågan om gränsen kommer att diskuteras, säger Mateo Tzep, som är ledare för en av de två grupperna.

Överenskommelsen slöts efter samtal med regeringsrepresentanter i huvudstaden Guatemala City.

Demonstranter tog sig i måndags ut på en stor motorväg i protest mot helgens brutala massaker, som skedde i ett samhälle väster om huvudstaden. Genom att placera ut kistor med åtminstone elva av offren på motorvägen ville demonstranterna uppmärksamma det besinningslösa våldet som börjat ske i området, samt kräva att de ansvariga ställs inför rätta. Hundratals demonstranter slöt upp med bildäck, stenar, cementblock och nedhuggna träd.

”Vi har rätt att leva i fred”, löd budskapet på banderoller, medan gråtande människor samlades kring kistorna.

Konflikten i trakten har pågått i över 100 år och har framför allt handlat om tillgången till vatten och andra resurser.

– Det här är inte längre endast en nedärvd konflikt om mark. Det här handlar om ett olagligt beväpnat och organiserat gäng som angripit civila och polis, sade president Alejandro Giammattei i måndags.

Tre män i 20-årsåldern som var beväpnade med automatvapen greps i söndags.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.