NYHETER:

Saudiarabien satsar stort på sport för att tvätta skamfilat rykte

Den japanska jockeyn K Tosaki firar efter segern i Saudi Cup i februari i år. Saudiarabien satsar stora pengar på sportevenemang i syfte att bättra på landets skamfilade rykte vad gäller mänskliga rättigheter enligt en ny rapport från Grant Liberty. Foto: AP Photo/Amr Nabil

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Saudiarabien satsar stort på sport för att tvätta skamfilat rykte

Saudiarabien satsar stort på sportevenemang för att förbättra landets rykte efter mordet på journalisten Jamal al-Khashoggi, kriget i Jemen och en diger lista över brott mot grundläggande mänskliga rättigheter i landet. Den brittiska människorättsorganisationen Grant Liberty skriver i en ny rapport att åtminstone 1,5 miljarder dollar har satsats på så kallad ”sportswashing” de senaste åren. 

Av Bella Frank

SAUDIARABIEN Boxning, golf, motorsport och fotboll är några av de sporter som det saudiska kungariket de senaste åren har lagt ner stora pengar på för att få till stånd sportevenemang med globalt intresse i syfte att bättra på landets skamfilade rykte vad gäller mänskliga rättigheter.

Människorättsaktivister- och organisationer har länge vädjat till idrottare att avstå från att delta i sådana arrangemang så länge landets meriter vad gäller mänskliga rättigheter inte förbättras. I vissa fall har det lyckats, trots ofta enorma prispengar. När Saudiarabien stod värd för VM i schack 2017 var prispengarna enligt Världsschackförbundet (Fide) 350 procent högre än tidigare evenemang. 

Den ukrainska mästaren Anna Muzychuk vägrade då att delta med hänvisning till hur kvinnor behandlas i landet, skriver Grant Liberty i rapporten 1,5 billions dollars – Saudi Arabia’s sports-washing programme som släpptes i måndags. 

Som en konsekvens av hennes protest fråntogs hon båda sina titlar.”Bara för att jag beslutade att inte åka till Saudiarabien. För att inte spela efter någons regler, inte bära abaya [en täckande klänning/rock], att inte ha sällskap om jag går ut, och överhuvudtaget inte känna mig själv som en andra klassens varelse” kommenterade hon själv på Facebook i samband med det. 

2018 fråntogs Saudiarabien rätten att hålla internationella schackturneringar efter att landet förbjudit spelare från Israel att delta. 

E-sporttävling stoppades

Vid flera tillfällen har boxningsmatcher arrangerats i Saudiarabien, matcher som ofta ses av en stor publik runt om i världen genom betaltjänster. Nu försöker Saudiarabien förhandla sig till tungviktsmatchen mellan Anthony Joshua och Tyson Fury genom att erbjuda 200 miljoner dollar. 

Anthony Joshua har stått upp i frågor som Black Lives Matter bland annat genom ett tal på en demonstration i London 2020 men vad gäller den saudiska regimen är han ”sorgligt nog tyst” enligt rapportförfattarna och har inte velat svara på frågor gällande mänskliga rättigheter i Saudiarabien. 

Formel 1-föraren Lewis Hamilton har också tagit tydlig ställning mot rasism, bland annat genom att knäböja – en protestform som blev spridd efter spelaren i amerikansk fotboll Colin Kaepernick gjorde det mot det dödliga polisvåldet mot svarta i USA 2016. 

Hamilton fick också flera av sina medtävlande att gå ner på ett knä inför en tävling i Österrike i somras, ett par månader efter att George Floyd dödats av polis under ett polisingripande i maj 2020. 

Men enligt rapportförfattarna är det oklart om han kommer att ta ställning för mänskliga rättigheter inför Saudiarabiens första Formel 1-tävling som går av stapeln i december i år. 

– Några steg har tagits av länderna vi ska till, men det är viktigt att försäkra oss om att de implementeras på rätt sätt så att vi inte bara säger att vi ska göra något, utan att faktiskt se att något görs. Det kommer att krävas visst arbete bakom kulisserna av oss alla, sade Hamilton i samband med att det stod klart att Formel 1 ska köras i Saudiarabien senare i år, ett besked som har kritiserats av Amnesty International.

Saudiarabien har även försökt att arrangera e-sport. Men en planerad sponsring av Riot Games’ League of Legends European Championship 10 ställdes in efter att e-sportssupportrar kraftigt kritiserat samarbetet. 

Dakarrally i närheten av fängelse

Andra sporter som arrangerat tävlingar i Saudiarabien under senare år – och som bland annat ingår i kronprinsen Mohammed bin Salmans planer i Vision 2030 att modernisera landet och göra det mindre oljeberoende – är golf, snooker, tennis och ridsport. Hästkapplöpningen The Saudi Cup hölls för första gången i januari 2020 med stora prispengar.

I början av 2019 beslutade också arrangörerna för Dakarrallyt att förlägga tävlingen till Saudiarabien under fem års tid. I samband med att avtalet blev klart gick elva människorättsorganisationer ut i hård kritik och krävde att arrangörerna skulle ta ställning för de kvinnorättsaktivister som då satt fängslade, varav flera fortfarande är fängslade. 

– Fans, media och de tävlande lagen får inte förblindas av spektaklet kring loppet medan Saudiarabien ”sporttvättar” kungarikets fängslande av fredliga kritiker, sade Human Rights Watchs Minky Worden då.

När tävlingen genomfördes i Saudiarabien i januari i år körde de tävlande under en av delsträckorna bara några hundratals meter från al-Hair-fängelset där bland annat människorättsaktivisten Loujain AlHathloul då satt fängslad. Hon är nu frisläppt, men bland annat människorättsaktivisten Samar Badawi är fortfarande fängslad efter att ha gripits sommaren 2018 för att ha krävt rättigheter för kvinnor – inte minst just rätten att få köra bil.

Läs även:

Fakta: ”Sportswashing”

Sportswashing eller sporttvättande innebär att olika aktörer – länder, företag eller organisationer – använder sportevenemang eller idrottsstjärnor för att förbättra sitt rykte. 

Människorättsorganisationer har länge kritiserat Saudiarabien för att använda sportevenemang i detta syfte.

Rapporten 1,5 billions dollars – Saudi Arabia’s sports-washing programme släpptes i måndags av den brittiska människorättsorganisationen Grant Liberty.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.