USA firar vinsten i fotbolls-VM i Frankrike 2019. Foto: TT/AP Photo/Elaine Thompson

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Bakslag för USA:s fotbollslandslag

USA:s fotbollslandslag drabbades i fredags av ett stort bakslag i det pågående diskrimineringsfallet mot sitt förbund. Domaren ogillade den del som berör lönediskriminering som inte kommer tas upp i rätten:

– Vi kommer aldrig sluta arbeta för jämställdhet, kommenterade fotbollsstjärnan Megan Rapinoe på Twitter.

Av Bella Frank

USA Domare R Gary Klausner meddelade i ett 32 sidor långt beslut på fredagen att USA:s damlandslags stämning av sitt förbund, US Soccer federation (USSF) om lönediskriminering ogillas. De båda landslagen har separata kollektivavtal som innehåller olika system för ersättningar. Damernas innehåller lägre bonusar jämfört med herrarnas – eftersom det är svårare för damfotbollsspelare att försörja sig i professionella ligor än för en herrfotbollsspelare valdes säkrare grundkontrakt med förbundet.

Klausner anser att förbundet visat att det inte kan anses att damernas kollektivavtal är sämre än herrarnas med anledning av att de skulle tjänat mer pengar om de haft samma avtal som herrarnas ersättningssystem ”när de själva avvisade en sådan struktur”, skriver Klausner i beslutet. Klausner menar också i sitt beslut att förbundet visat att damlandslaget tjänat mer än herrarna under perioden i fråga.

Men detta resonemang tar inte hänsyn till de stora skillnaderna i de båda lagens framgångar. USA:s damer är avsevärt mer meriterade än herrarna med fyra VM-guld och fyra OS-guld. Herrarna lyckades inte ta sig till VM-slutspelet 2018 och är nu rankade på plats 37, jämfört med damernas stadiga topplacering.

Och, hade herrarna lyckats ta sig till VM-slutspelet hade de i och med det tjänat mer pengar än damerna. Det vill säga, det enda skälet till att damerna tjänat mer än herrarna är att damlandslaget är så mycket mer framgångsrika.

Molly Levinson som är talesperson för landslaget som stämde sitt förbund för lönediskriminering på 8 mars förra året, uppger på Twitter att beslutet kommer att överklagas:

”Vi är chockade och besvikna över dagens beslut men vi kommer inte att ge upp vårt hårda arbete för jämställda löner. Vi är säkra på vår sak och är fast beslutna att försäkra att flickor och kvinnor inte kommer att värderas mindre bara på grund av deras kön. Vi har lärt oss att det finns enorma hinder för förändring, vi vet att det krävs mod och kurage och uthållighet att stå upp emot dem. Vi kommer att överklaga och fortsätta framåt. Vi kan inte med ord förklara vår tacksamhet gentemot alla som stöttar oss”.

Att lönediskrimineringsfrågan nu har ogillats kom som en överraskning för många. I november förra året beviljade domare Klausner landslagets begäran att driva fallet som en grupptalan, vilket innebar att alla spelare som haft landslagsuppdrag under en tidsperiod inkluderades.

I höstas avfärdade också domare Klausner US Soccers argument om att diskriminering inte kunde föreligga då det hänvisade till att flera damspelare hade tjänat mer än herrspelarna. Då menade Klausner att det skulle leda till ett ”absurt resultat” eftersom det skulle göra det legitimt att betala kvinnor mindre än män med argumentet att kvinnor skulle kunna rätta till ojämställda ersättningsnivåer genom att jobba mer. Nu verkar Klausner ha ändrat uppfattning och ger därför US Soccer rätt.

Däremot anser Klausner att den andra frågan, om att förbundet kan ha gett damerna sämre arbetsvillkor, bör gå vidare till rättegången som är planerad till den 16 juni. Då kommer frågor som resor och boenden behandlas, där avsevärt större summor läggs på herrarna jämfört med damerna. Trots att damerna spelade fler matcher än herrarna lades mer pengar på herrlandslagets resor och boende än på damlandslagets.

Bland annat argumenterade US Soccer att herrarna hade större behov av chartrade flyg än damerna på grund av ”konkurrenskraft”. ”Denna motivering förklarar inte till fullo den stora skillnaden som lagts på flygbiljetter och boenden för lagen.”, skriver Klausner i beslutet.

Beslutet ger förbundet rätt men kritiken mot US Soccer federation är fortsatt hård eftersom förbundet har trampat i det misogyna klaveret åtskilliga gånger. Tidigare i år argumenterade förbundet att fotbollsdamerna inte hade samma krav på skicklighet och ansträngning som herrarna. I en inlaga till rätten i mars hävdade förbundet att ”det är oomtvistat att arbetet för en spelare i herrlandslaget kräver mer styrka och snabbhet än arbetet för en spelare i damlandslaget.”

Argumentet orsakade en kritikstorm mot förbundet, vars ordförande Carlos Cordeiro avgick den 12 mars som följd. Han ersattes av förbundets vice ordförande Cindy Parlow Cone, tidigare landslagsspelare i damlandslaget. Båda har hävdat att de inte läst igenom den tidigare inlagan. Kritik kommer nu också från presidentkandidat Joe Biden (Demokraterna). Han twittrade i helgen till fotbollslandslaget: ”Ge inte upp den här striden. Detta är inte över än. Till US Soccer: jämställda löner, nu.”, skrev han och hotade förbundet med indragna bidrag om han blir president i november.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.