NYHETER:

Protest mot föroreningar i Serbien

Protester i Belgrad, Serbien, mot föroreningar och exploatering av en litiumgruva. Foto: TT/AP Photo/Darko Vojinovic

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Protest mot föroreningar i Serbien

Omkring 2 000 demonstranter protesterade i lördags i Serbiens huvudstad Belgrad mot de omfattande föroreningarna i landet och krävde stopp på utbyggnadsplanerna av en litiumgruva i västra Serbien. Belgrad rankades 2019 som ett av världens mest förorenade städer.

Av Bella Frank

SERBIEN | – Jag kom hit i dag för att få bort Rio Tinto, säger demonstranten Danica Vujicic till Reuters och syftar på det brittisk-australiska gruvbolaget Rio Tintos planer på att expandera en litiumgruva i landet och fortsätter:


– Vi måste få ett slut på det [föroreningarna], annars kommer våra barn inte att ha någon framtid.

30 olika miljö- och klimatorganisationer låg bakom demonstrationen som samlades framför parlamentet i Belgrad och sedan blockerade stadens Brankobro under en timme. Nenad Kostic, professor i kemi sade under ett tal att det inte existerar någon form av grön gruvbrytning, med hänvisning till den kritiserade litiumgruvan, rapporterar Radio Free Europe Radio Liberty.

Belgrad har tidigare rankats som en av världens mest förorenade städer, och Serbien hamnade 2019 på topp-tio-listan över länder med flest dödsfall i förtid kopplade till föroreningar räknat på 100 000 invånare. I somras blev det klart att Rio Tinto kommer att gå in med 2,4 miljarder dollar för att utvinna litium i Serbien. Efterfrågan på litium är stor då det används i elbilsbatterier, men utvinningen riskerar att leda till omfattande problem i närområdet, inte minst vad gäller avfallsvattnet från gruvan.

En studie, beställd av Rio Tinto, från Belgrade Universitys biologifakultet drar slutsatsen att gruvan inte bör byggas eftersom den kommer att orsaka ”oersättliga skador på biosfären” rapporterade Reuters i somras. Företagets vd Vesna Prodanovic menar att företagets verksamhet inte kommer orsaka skador på miljön då man kommer att leva upp till både EU:s och Serbiens miljökrav.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.