NYHETER:

Historisk rymdcharter i omloppsbana

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Historisk rymdcharter i omloppsbana

Inte sedan månlandningen 1972 har människan rest så långt från sin hemplanet.

Den första fullskaliga ”charterresan” ut i rymden är i omloppsbana runt jorden, där passagerarna ska befinna sig i tre dygn.

Av TT-Reuters


RYMDEN | Himlen var molnfri, humöret på topp och åskådarna runt Kennedy Space Center i Florida, USA, jublade ikapp med Space X kontrollrum när raketen Falcon 9 klockan 20.03 lokal tid steg mot skyn.

Tre timmar senare kunde rymdföretaget via Twitter meddela att de fyra ombord hade nått 585 kilometer ut i rymden, den höjd deras farkost ska gå i omloppsbana runt jorden på.

Enligt Space X är det längre ut i rymden än någon annan människa varit sedan vintern 1972, då USA:s rymdstyrelse Nasa genomförde sin sista månlandning under Apollo-programmet. Farkostens omloppsbana är längre ut i rymden än både rymdteleskopet Hubble och Internationella rymdstationen (ISS).

Miljardär köpte plats

När Falcon 9 hade kommit nästan halvvägs tackade Jared Isaacman, den 38-årige it-miljardär som har beställt äventyret, alla som gjort resan möjlig och sade att ”vi öppnar dörren mot en spännande och outforskad gräns, dit få tidigare har nått och många ska följa”.

– Och dörren är nu öppen och det är ganska häftigt, fortsatte han.

Upp i världsalltet tog han med sig 42-årige Chris Sembroski, 51-åriga Sian Proctor och 29-åriga Hayley Arceneaux. Den sistnämnda överlevde cancer i barndomen, och målet med resan är delvis att samla in 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning.

Hur mycket Isaacman har betalat entreprenören Elon Musks företag Space X är hemligt. Men vid sidan av välgörenhetsmålet fungerar projektet även som ett skyltfönster för Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars.

Ute i tre dygn

Kapseln de fyra rymdfararna färdas i är av modellen Crew Dragon, som Space X även använder i sin kontraktstrafik för Nasa då de transporterar astronauter till ISS. Men detta exemplar, som kallas Resilience, har speciella ”turistfinesser”. Där dockningsluckan för ihopkoppling med ISS i vanliga fall sitter finns nu i stället en stor utsiktskupol i glas, för att kunna beundra vår planet uppifrån och fånga de bästa fototillfällena.

Skillnaden mot tidigare satsningar på rymdturism är dels att passagerarna ska vara ute så länge, tre dygn, och så långt bort. Dels att Dragon-kapseln innehåller idel ”civilister”, alltså ingen fullutbildad astronaut som leder resan.

Planen är att kapseln sköter hela färden själv, fram till den planerade landningen i Atlanten i helgen. Fram till dess kommer Crew Dragon att färdas runt jorden med en hastighet som gör att de tar sig runt klotet på 90 minuter.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.