NYHETER:

Nigers barn rekryteras och dödas av väpnade grupper

Några frigivna elever vid Salihu Tanko Islamic School fick vård i Bosso, Nigeria  27 augusti 2021. En skolledare i norra Nigeria säger att beväpnade män har släppt några av de mer än 100 barn som hade bortfördes i maj. De kidnappade offren kommer från Niger, varav några så unga som fem år. Foto: TT/AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Nigers barn rekryteras och dödas av väpnade grupper

Av Klas Lundström

NIGER | Människorättsorganisationen Amnesty International uppmärksammar i en ny rapport barnens utsatthet i det nordafrikanska landet Niger, där väpnade grupper från grannländerna Burkina Faso och Mali tvångsrekryterat barn och i flera fall dödat dem.

Det handlar om Islamic State in the Greater Sahara (ISGS) och al-Qaida-knutna Jama’at Nusrat al Islam wal-Muslimin (JNIM), vars människorättsbrott dokumenteras i Amnestyrapporten som nyligen publicerades.

– Väpnade grupper har gång på gång attackerat skolor och matförråd och de riktar in sig på barn för att värva dem, säger Matt Wells vid Amnesty Internationals Crisis Respons-avdelning i ett pressmeddelande.

Nigers regering och internationella partners måste stärka barns skydd och säkra deras rättigheter, anser MR-organisationen. Men skydd av civila från väpnade gruppers härjningar, kidnappningar och mordvågor är något som myndigheter i det nordafrikanska landet hittills misslyckats med, påpekar Matt Wells:

– I regionen Tillabéri [i sydvästra Niger] har en hel generation vuxit upp omgiven av död och förstörelse, säger han.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.