NYHETER:

Nio Hongkongaktivister döms till fängelse

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Nio Hongkongaktivister döms till fängelse

Nio framträdande aktivister i Hongkong har dömts till mellan sex och tio månaders fängelse efter att ha deltagit i en förbjuden manifestation i fjol.

Av TT-Reuters

HONGKONG | Tre andra döms till villkorliga straff för samma brott, att ha varit med i en olaglig folksamling, eller att ha uppmuntrat andra att delta.

Tiotusentals människor trotsade polisens förbud förra året och deltog i manifestationen, som har hållits årligen i 30 år. De senaste två åren har den dock varit förbjuden, enligt myndigheterna på grund av säkerhetssituationen och coronaviruspandemin.

Domen kommer en vecka efter att ledarna för den grupp som står bakom det årliga arrangemanget anklagades för att ha uppviglat till omstörtande handlingar.

Några veckor efter förra årets manifestation infördes en nationell säkerhetslag som riktar in sig på det som Peking definierar som separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med fientlig främmande makt.

Lagen har fördömts av flera länder och av människorättsorganisationer.

Över 100 demokratiaktivister har sedan dess gripits med hänvisning till den nya lagen, främst för att ha uttryckt politiska åsikter.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.