NYHETER:

Fyra gripna i samband med journalistmord på Nordirland

Målning föreställande Lyra McKee på Kent Street i Belfast. Foto: Rossographer

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fyra gripna i samband med journalistmord på Nordirland

Av Bella Frank

NORDIRLAND | Nordirländsk polis har under onsdagen gripit fyra män i utredningen av mordet på journalisten Lyra McKee i april 2019. De har gripits inom ramarna för landets terrorlagstiftning, rapporterar BBC. Två av männen har redan tidigare åtalats för mord, respektive för upplopp. Lyra McKee sköts ihjäl när hon bevakade polisinsatser i samband med kravaller i bostadsområdet Creggan i Derry den 18 april 2019.

– Dessa gripanden är kulmen på en utförlig tvåårig utredning av mordet på Lyra och händelserna som föregick det, säger polischefen Jason Murphy som också tackade de boende i Derry för hjälp med utredningen:

– Lokalsamhället har stöttat the Police Service of Northern Ireland genom hela den här långa utredningen och jag vill tacka dem för deras fortsatta stöd, säger han enligt BBC.

Republikanska the New IRA tog efter mordet på sig dådet men uppgav att det skett av misstag. Gruppen bildades 2012 genom en sammanslagning av olika republikanska paramilitära dissidentgrupperingar och motsätter sig Nordirlands fredsavtal. Gruppen misstänks ligga bakom flera mord och mordförsök och låg 2019 också bakom en bilbomb utanför en domstol i Derry liksom flera brevbomber.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.