KOMMENTAR:

Kvinnor i burqa manifesterade för talibanerna

Kvinnor vid Education University of Kabul under en demonstration till stöd för talibanregimen i Kabul, Afghanistan,11 september. Foto: TT/AP Photo/Felipe Dana

KOMMENTAR

Dela på facebook
Dela på twitter

Kvinnor i burqa manifesterade för talibanerna

För några dagar sedan hölls ett par manifestationer i Kabul och Mazar City till stöd av talibanerna, arrangerade av kvinnor iklädda burqa. I nationella medier, som nu är under talibanernas kontroll, har dessa kvinnor krävt sharia-lagstiftning. De har skanderat sitt stöd för den talibanska regimen i Afghanistan.

KOMMENTAR
Av Yasmeen Afghan/Kabul

AFGHANISTAN | Förutom de två manifestationerna så har en konferens bestående av studenter vid Education University of Kabul som stöder talibanerna också fått rubriker. Men enligt rapporter på sociala medier så tvingades universitetsstudenterna att ta på sig konstigt designade svarta burqor (som aldrig tidigare setts i landet) och samlas i föreläsningssalen. De ska ha hotats med att om de inte lydde skulle de kastas ut från universitetet och bannlysas för alltid.

Bilderna som kommit fram visar fullt klädda kvinnor i svarta masker och svarta handskar. Vissa bar den blåa burqan också men till och med väldigt unga flickor som helt uppenbart inte var universitetsstudenter fanns med på plats.

Vissa användare på sociala medier i Afghanistan har väckt frågan om det fanns talibaner under de svarta maskerna. Sådana påståenden är svåra att verifiera men om de stämmer är det inte första gången som talibanska stridande har använt sig av burqa och kvinnokläder.

Sedan talibanernas maktövertagande har afghanska kvinnor från alla samhällsskikt protesterat offentligt mot talibanerna med krav på sina rättigheter och yttrandefrihet. Talibanska myndigheter har nu förbjudit de demonstrationerna.

De pro-talibanska demonstrationerna av kvinnor i burqa har orsakat en livlig debatt i Afghanistan. För det första avfärdade talibanerna de demonstrationer som kvinnor arrangerade i protest mot dem, genom att hävda att det bara var en handfull kvinnor som agiterade och därför inte representativa. Men trots att de var små så gav de manifestationerna uttryck för trots och representerade en bredare ilska. Och genom att iscensätta kvinnodemonstrationer själva har talibanerna erkänt vilken kraft som finns i kvinnoprotesterna runt om i landet.

För det andra har talibanerna genom att kvinnor manifesterat till stöd för dem velat visa att afghanska kvinnor stöder en sharia-baserad regering och att de egentligen inte är emot demonstrationer. Men av den afghanska allmänheten och framför allt av kvinnorättsaktivister ses de pro-talibanska manifestationerna som något främmande, och de menar att talibanerna använder sig av iscensatta manifestationer som grov propaganda.

För det tredje argumenterar många kommentatorer att manifestationerna till stöd av talibanerna organiserades av ledarskiktet inom talibanerna medan deras fotsoldater, som har tränats och hjärntvättats till extrema kvinnohatare, anser att kvinnomanifestationerna bryter mot deras värderingar. Enligt dem borde kvinnor vara kvar inom hemmets fyra väggar och avhålla sig från alla politiska rörelser.

Det är sannolikt att fortsatta pro-talibanska manifestationer kommer att irritera fotsoldaterna som kommer att ifrågasätta sina ledare. Och när anti-talibanska kvinnor förbjuds att demonstrera medan pro-talibanska kvinnor uppmuntras att göra just det kommer denna inkonsekvens dessutom leda till en okontrollerad situation – till och med för de allsmäktiga talibanerna.

Yasmeen Afghan är av säkerhetsskäl ett fingerat namn.
Översättning Bella Frank

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.