NYHETER:

USA:s abortrÀtt tas upp i HD

Protest mot abort utanför Jackson Women’s Health Organizations klinik i Jackson, Mississippi. PĂ„ onsdag behandlar USA:s högsta domstol en abortlag som direkt utmanar den abortrĂ€tt som kom till stĂ„nd 1973 i och med Roe v Wade. Foto: TT/AP Photo/Rogelio V. Solis

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

USA:s abortrÀtt tas upp i HD

PĂ„ onsdag behandlar USA:s högsta domstol en abortlag som direkt utmanar den abortrĂ€tt som kom till stĂ„nd 1973 i och med Roe v Wade. Det Ă€r en abortlag i Mississippi som förbjuder abort efter femtonde graviditetsveckan – i strid med Roe v Wade enligt vilken abort Ă€r tillĂ„tet till dess ett foster Ă€r livsdugligt – som stĂ„r i fokus.

Av Bella Frank

USA | Det finns bara en enda abortklinik i Mississippi men Ă€ven den kan komma att tvingas stĂ€nga om Högsta domstolen (HD) vĂ€ljer att tillĂ„ta delstatens abortlag frĂ„n 2018. PĂ„ onsdag ska muntlig förhandling hĂ„llas i fallet Dobbs v Jackson Women’s Health Organization för att komma fram till om lagen Ă€r grundlagsenlig eller ej, och fallet anses vara det största hotet mot Roe v Wade pĂ„ senare Ă„r.

Lagen har varit blockerad efter beslut i lĂ€gre rĂ€ttsinstanser men det Ă€r inte bara lagen i sig som domarna i HD ska ta stĂ€llning till. I somras begĂ€rde Mississippis chefsĂ„klagare Lynn Fitch att den grundlagsenliga abortrĂ€tten som slogs fast i HD genom Roe v Wade 1973 och pĂ„ nytt genom fallet Planned Parenthood v Casey 1992 bör rivas upp. Lynn Fitch menar att bĂ„da HD-besluten Ă€r ”flagrant felaktiga” och att delstaternas lagstiftande församlingar bör fĂ„ större möjligheter att införa begrĂ€nsningar i abortrĂ€tten, rapporterar Reuters.

Om Roe v Wade rivs upp kommer det att vara upp till de enskilda delstaterna att sjÀlva lagstifta om abort, och enligt the Guttmacher Institute kan man vÀnta sig att 26 delstater kommer att förbjuda abort om Roe v Wade faller. 21 av dessa delstater har redan lagar eller grundlagstillÀgg som kan börja gÀlla direkt om Roe v Wade antingen faller eller försvagas.

– Om Roe faller sĂ„ Ă€r hĂ€lften av delstaterna i landet beredda pĂ„ att förbjuda abort helt. Kvinnor i reproduktiv Ă„lder i USA kĂ€nner inte till en vĂ€rld dĂ€r de inte har den hĂ€r grundlĂ€ggande rĂ€ttigheten, och vi kommer att kĂ€mpa för att de inte kommer att göra det heller, sĂ€ger Nancy Northup, ordförande för the Center for Reproductive Rights som Ă€r en av de organisationer som har stĂ€mt Mississippi för dess abortförbud efter den femtonde graviditetsveckan, till Reuters.

Det Ă€r oklart hur HD kommer att agera i frĂ„gan men domstolens sammansĂ€ttning har fĂ„tt en konservativ slagsida efter att den förre presidenten Donald Trump lyckades tillsĂ€tta hela tre domare till HD under sin hittills enda mandatperiod – sĂ„ mĂ„nga har ingen president tillsatt sedan Ronald Reagan pĂ„ 1980-talet. DĂ„ de tre nytilltrĂ€dda – Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh och Amy Coney Barrett – Ă€r 55 Ă„r eller yngre kommer de ocksĂ„ sannolikt att kunna prĂ€gla rĂ€tten under lĂ„ng tid – enligt en analys frĂ„n Pew Research Center sitter domare i den Ă„ldern i genomsnitt i nĂ€stan tvĂ„ decennier.

Med Gorsuch, Kavanaugh och Coney Barrett, har HD en starkt konservativ majoritet med 6–3. Det faktum att HD har valt att ta upp fallet Ă€r ocksĂ„ i sig en orovĂ€ckande signal menar the Guttmacher Institute, ett forskningsinstitut som stöder rĂ€tten till fri abort. Institutet menar att detta tyder pĂ„ att HD â€Ă€r villig att omvĂ€rdera lagenligheten” av abort, och detta i kombination med att rĂ€tten ocksĂ„ i september i Ă„r valde att inte blockera den kontroversiella abortlagen i Texas som förbjuder abort efter sjĂ€tte veckan, kan vara en indikation pĂ„ hur HD kommer att besluta i detta fallet.

Om Roe v Wade faller eller försvagas kommer abortrÀtten att urgröpas ytterligare med konsekvensen att mÄnga gravida, kvinnor, transmÀn och ickebinÀra, i en lÄng rad delstater kommer att tvingas göra lÄnga resor för att fÄ tillgÄng till abort. För gravida i Texas, i nulÀget berÀknas det finnas sju miljoner kvinnor i reproduktiv Älder. För 75 procent av dem Àr den nÀrmsta delstaten utan abortförbud Kansas, vilket innebÀr en genomsnittlig resa pÄ omkring 87 mil om Texas inför ett totalförbud. För gravida i Mississippi skulle den genomsnittliga resan vara omkring 80 mil för att antingen ta sig till Illinois eller North Carolina. Ett annat alternativ skulle kunna vara att köpa abortpiller online som kan tas i hemmet om man Àr relativt tidigt i graviditeten.

Fallet som nu ska behandlas Àr alltsÄ en specifik utmaning av den grundlagsstadgade abortrÀtten och Àven om Roe v Wade har utmanats tidigare sÄ ses detta fall som sÀrskilt orovÀckande ur ett abortrÀttsperspektiv. Samtidigt Àr en majoritet amerikaner fortfarande för Roe v Wade. Enligt en opinionsundersökning som ABC News och Washington Post har lÄtit göra och som offentliggjordes i mitten av november stöder 60 procent Roe v Wade och bara 27 procent vill se den rivas upp. Bland gruppen liberaler Àr siffran 87 procent, och bland demokrater ligger stödet pÄ 82 procent. 71 procent av alla kvinnor under 40 stöder Roe v Wade medan 54 procent av mÀnnen i den Äldersgruppen gör det.

Innan Roe v Wade var illegal abort utbrett i USA. Enligt the Guttmacher Institute genomfördes mellan 700 000 och 800 000 illegala aborter under 1950- och 1960-talet, nÄgot som framför allt drabbade marginaliserade och fattiga kvinnor. Mer bemedlade kunde ofta betala en lÀkare som var villig att genomföra en sÀker abort trots förbudet, och ytterligare andra grupper av rika kvinnor reste ofta till London.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter