NYHETER:

Tysk IS-kvinna dömd för brott mot mänskligheten

Den åtalade Jennifer  Wenisch anländer till en rättssal för sin rättegång i München, Tyskland. Den kvinnliga IS-medlemmen har dömts till tio års fängelse för brott mot mänskligheten i Tyskland för att bland annat ha låtit en yazidisk femårig flicka dö. Foto: AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Tysk IS-kvinna dömd för brott mot mänskligheten

En kvinnlig IS-medlem har dömts till tio års fängelse för brott mot mänskligheten i Tyskland för att bland annat ha låtit en yazidisk femårig flicka dö. Flickan hade köpts som slav av kvinnan och hennes man och lämnades att dö fastkedjad utomhus i brännande sol. Domen tros vara bland den första i världen där någon i världen döms för IS förföljelse av yazidierna.

Av Bella Frank

TYSKLAND | Det är Jennifer Wenisch som efter en två år lång rättegång – som bland annat har dragit ut på tiden på grund av covid-19-pandemin – som på måndagen dömdes i en högre rättsinstans i München. Rätten dömde henne för att tillhöra en utländsk terrororganisation, för medhjälp till mordförsök, försök till krigsbrott och för brott mot mänskligheten, rapporterar BBC.

– Domstolen utdömde nio års fängelse för flickans död som orsakades av slaveri, vilket den anser är ett brott mot mänskligheten, och två år och sex månaders fängelse för medlemskap i en terrorgrupp. Detta resulterade i ett sammanlagt fängelsestraff om tio år, säger Florian Gliwitzky, talesman för domstolen, rapporterar BBC.

Jennifer Wenisch och hennes man Taha al-Jumailly köpte flickan och hennes mamma, som slavar när de bodde i den av IS ockuperade irakiska staden Mosul. Flickan ska efter att ha kissat på sig inomhus ha bundits fast utomhus i brännande sol utan att få något att dricka. Enligt domare i fallet ska Jennifer Wenisch också ha hotat att skjuta flickan om hon inte slutade att gråta, enligt BBC. Taha al-Jumailly har också ställts inför rätta och dom i hans mål väntas i november.

– Efter att flickan blev sjuk och kissade på sin madrass kedjade den åklagades man fast henne utomhus som straff och lät barnet dö en plågsam död av törst i den brännande solen, sade åklagare under rättegången, rapporterar Al Jazeera English.

Jennifer Wenisch reste från Tyskland för att ansluta sig till IS 2014 och blev snabbt inflytelserik i gruppen, bland annat arbetade hon som moralpolis. Hon greps 2016 i Ankara och deporterades sedan tillbaka till Tyskland, rapporterar Al Jazeera English. Tyskland har universell jurisdiktion vilket innebär att tyska domstolar kan pröva misstänkta brott som begåtts utomlands.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.