NYHETER:

 Unga australier organiserar sig inför COP26

Klimatstrejk i Melbourne 2018. Foto: Julian Meehan/Flickr

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Unga australier organiserar sig inför COP26

Av Klas Lundström

AUSTRALIEN/COP26 | Cirka 2 000 unga australier har organiserat sig i form av ett digitalt massmöte där de unisont kräver att Australien axlar en mer akut och aktiv roll i det politiska arbetet mot klimatförändringar, rapporterar Sydney Morning Herald.

”Left behind” (”Kvarlämnade”) är epitetet på en växande global klimatrörelse med fokus på ungas situation och förutsättningar att påverka exempelvis klimattoppmöten – och på sikt, tillvaro i en framtid ärrad av nutidens bristfälliga klimatsatsningar.

Mycket står på spel inför klimattoppmötet i Glasgow med början i slutet av oktober, menar Sarath Ranganathan och Maya Ranganathan, far och dotter, barnläkare respektive student, i en debattartikel för Melbourneuniversitetets tidskrift Pursuit:

”Följderna av ett misslyckande [vid COP26] kommer leda till ännu djupare besvikelse bland unga i ett läge när deras engagemang är som absolut viktigast”, skriver de.

Faktaruta

Deras rapportfrågeställning kan överföras till global skala och diskutera vem som ska – och kommer att kunna – betala för rent dricksvatten då stigande havsnivåer, gruvslam och gruvutvinnings massiva sötvattenkonsumtion och en konsumtionscykel med stort vattenavtryck minskar tillgången.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.