NYHETER:

FN-sändebud: Inbördeskrig i Myanmar

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

FN-sändebud: Inbördeskrig i Myanmar

Av TT-AP


MYANMAR | FN:s sändebud i Myanmar, Christine Schraner Burgener, bedömer att landet kastats in i ett inbördeskrig efter militärkuppen i februari, och att det förvärrade läget sprider sig i landet.

Schraner Burgener har varit FN-sändebud i Myanmar i drygt tre år, och hennes kommentar kommer när hon snart avslutar uppdraget.

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger FN-sändebudet att omvärlden bör försöka ersätta den nuvarande militärjuntan med medborgare som vill se en fredlig lösning till krisen i landet. Hon ser en möjlighet att pressa militärjuntan genom sanktioner beslutade av FN:s säkerhetsråd.

Schraner Burgener, som kommer från Schweiz, har tidigare föreslagit ”inkluderande samtal för militärjuntan”, men den har inte hört av sig till FN-sändebudet sedan i september.

Med oro ser hon hur utvecklingen eskalerar i våldsamheter mellan militärdiktaturen och oppositionen som vill återse en demokratisk utveckling:

– Vi ser våld överallt, den går inte längre att kontrollera. Och omfattningen på våldet är verkligen stor. Därför säger jag att ”ja, det är ett inbördeskrig”, säger hon i intervjun.

Militären tog makten i en kupp 1 februari, det styrande partiet NLD störtades från makten och ledande politiker har gripit och fängslats utan rättegång.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.