NYHETER:

Sudan stängs ute från Afrikanska unionen

Demonstranter till stöd för en demokratisk och civil ledning av Sudan protesterade i måndags mot militärkuppen. På onsdagen uteslöts Sudan från Afrikanska unionen tills vidare. Foto: AP Photo/Ashraf Idris

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Sudan stängs ute från Afrikanska unionen

Efter militärkuppen i Sudan stängs landets ute från Afrikanska unionen (AU) till dess att landets civilt ledda övergångsregering har återupprättats, meddelar unionen på onsdagen. Samtidigt har Världsbanken hävt betalningar till landet tills vidare. Efter att kuppen inleddes i måndags har många sudaneser protesterat på gatorna och tio personer rapporteras ha dödats. Nästa stora massmobilisering har utlysts till på lördag. 

Av Bella Frank

SUDAN | På onsdagseftermiddagen meddelade Afrikanska unionens avdelning African Union Political Affairs Peace and Security (AUPSC ) på Twitter att man hade beslutat att ”suspendera deltagandet av Republiken Sudan i alla AU-aktiviteter” till dess att den civilt ledda övergångsrådet återupprättas. AUPSC uppmanar också att alla ministrar och tjänstemän som har gripits omedelbart släpps, och välkomnar samtidigt ”frisläppningen” av premiärminister Abdalla Hamdok.

På tisdagskvällen rapporterades att den civile premiärministern Abdalla Hamdok, som fördes bort natten mot måndagen, hade fått återvända till sitt hem. Enligt kuppmakaren och ordföranden för det styrande rådet som upprättades 2019, general Abdel Fattah al-Burhan, hade Hamdok innan dess befunnit sig i generalens hus för hans egen ”säkerhet”, och själva kuppen syftar enligt honom för att ”förhindra ett inbördeskrig”. Det råder osäkerhet kring huruvida premiärministern har möjlighet att lämna sitt hem i huvudstaden Khartoum eller om han befinner sig i husarrest

Nya protester planeras

På tisdagen hade tio personer redan dödats i protester mot kuppen – under både måndagen och tisdagen demonstrerade tusentals sudaneser till stöd för en fortsatt demokratisk övergång till helt civilt styre, och besköts av både skarp ammunition och tårgas, och protesterna fortsatte även på onsdagen. Nu uppmanar Sudanese Professionals Association och andra grupper till en massiv mobilisering till den 30 oktober för en ”miljonmarsch”.

På onsdagskvällen förberedde boende i området Kafouri i norra Khartoum inför lördagens demonstration mot general Abdel Fattah al-Burhan och kuppen, och skanderade slagord som ”Om du stänger strömmen, eller stänger ner internet, vi kommer att komma efter er, alla vi, al-Burhan”, rapporterar Sudanese Translators for Change på sin  Faceboksida där gruppen också har postat en film som visar en ung flicka som ropar slagordet ”I Sudans namn skanderar vi, i fredens namn skanderar vi” som svaras av andra demonstranter. 

Diplomatiska protester

På tisdagen förklarade också flera sudanesiska ambassadörer och sändebud, bland annat Sudans ambassadör i Washington, att man motsätter sig kuppen.

– Jag är glad att se att mina kollegor i Bryssel, Paris, Genève och New York har följt efter och fördömt militärkuppen, och vi kommer att jobba med mina andra kollegor i diplomatkåren och utomlands för att göra motstånd mot militärkuppen till stöd för det sudanesiska folket heroiska kamp för att nå målen för 2018 års decemberrevolution, säger Nureldin Satti, rapporterar Al-Monitor och hänvisar till den proteströrelse som bröt ut för snart tre år sedan och som i april 2019 ledde till att militären tvingade bort den tidigare diktatorn Omar al-Bashir från makten.

Världsbanken stoppar utbetalningar

På onsdagen meddelade Världsbankens ordförande David Milpass att man sedan i måndags har ställt in alla utbetalningar och tills vidare har pausat processen för nya möjliga verksamheter:

– Jag är mycket orolig över den senaste utvecklingen iSudan och jag är rädd för den dramatiska inverkan det kan få på landets sociala och ekonomiska återhämtning och utveckling, säger han i ett uttalande på onsdagen.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.