NYHETER:

2-åring dödad av indonesisk militär i Västpapua – strider intensifieras

Minderåriga hamnar i skottlinjen i Västpapua och den 27 oktober dödades en 2-åring och en bebis skadades allvarligt i samband med en indonesisk markoperation, enligt uppgifter som nått Tidningen Global. Foto: Saura Papua.

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

2-åring dödad av indonesisk militär i Västpapua – strider intensifieras

Minderåriga hamnar i skottlinjen i Västpapua och den 27 oktober dödades en 2-åring och en bebis skadades allvarligt i samband med en indonesisk markoperation, enligt uppgifter som nått Tidningen Global.

– Mitt folk skriker efter hjälp. Var är omvärlden? säger Benny Wenda, västpapuansk exilledare, i ett uttalande.

Av Klas Lundström

VÄSTPAPUA | I samband med pågående militäroperationer i Västpapua har indonesisk militär (TNI) dödat och beskjutit civila, enligt uppgifter som Tidningen Global tagit del av på sistone.

Den 27 oktober dödades 2-årige Nopelinus Sondegau under en TNI-markoperation i provinsen Intan Jaya, enligt flera samstämmiga uppgifter till Tidningen Global. Ett annat litet barn, ålder okänd, skadades och vårdas för sina skador.

Barnen var en del av en flyktingkaravan som sökte skydd i grannlandet Papua Nya Guinea.

– Mitt folk skriker efter hjälp. Var är omvärlden? säger Benny Wenda, västpapuansk exilledare och president för landets utsedda interimsregering i väntan på en självständighetsomröstning, i ett uttalande.

”Dödandet sker framför omvärldens ögon”

Sedan den nuvarande och ständigt eskalerande väpnade konflikten bröt ut i december 2018 har hundratals dokumenterade dödsfall av civila västpapuaner dokumenterats av människorättsorganisationer. Men mångas öden förblir okända och över 40 000 civila internflyktingar huserar i fallfärdiga flyktingläger runtom i Västpapua.

Den oberoende västpapuanska nyhetssajten Saura Papua har rapporterat om civila som har hamnat i skottlinjen i samband med regelrätta eldstrider i de centrala högländerna mellan gerillan Organisasi Papua Merdeka (OPM) och TNI.

– Dödandet äger rum framför näsan på omvärlden samtidigt som Indonesiens president Joko Widodo och hans ministrar låtsas som om ingenting händer när han träffar andra Melanesiska och söderhavsbaserade ledare, säger Benny Wenda.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.