NYHETER:

Taiwan bekräftar: USA-soldater på plats

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Taiwan bekräftar: USA-soldater på plats

Taiwans president Tsai Ing-Wen säger till CNN att hon litar på att USA kommer att försvara landet vid en eventuell militär attack från Kina.

Ett mindre antal amerikanska soldater befinner sig i Taiwan, bekräftar Tsai Ing-Wen.

Av TT-AFP


TAIWAN | Det är för första gången sedan 1979, då Washington diplomatiskt erkände Kina, som en ledare för Taiwan bekräftar att amerikansk trupp befinner sig i landet. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har tidigare bekräftat saken.

Presidenten lyfter även det ”breda samarbetet med USA för att stärka landets försvarsförmåga”. Hon vill inte svara på hur många de amerikanska soldaterna är till antalet, bara att de inte är ”så många som folk tror”.

I förra veckan sade USA:s president Joe Biden att man var redo att försvara Taiwan – något som Vita huset snabbt backade från, då strategin går ut på militärt stöd utan att uttryckligen lova att delta i ett eventuellt krig. Det bidrog till fortsatt tvetydighet kring frågan om USA kommer gå in militärt eller inte vid en eventuell kinesisk invasion av Taiwan.

Inom delar av EU ökar samtidigt stödet för Taiwan. Taiwans utrikesminister Joseph Wu besöker i veckan både Tjeckien och Slovakien, på inbjudan av lokala politiker. Även ett besök i Bryssel finns i planerna. En talesperson för EU säger till tidningen Politico att besöket är ”opolitiskt”.

Kina har kritiserat Wus Europabesök.

Kina anser att Taiwan är en del av landets territorium och har sagt att man i något skede kommer att ta kontroll över ön, med våld om så krävs. Kina genomför regelbundet militära styrkeövningar i havet utanför och luftrummet nära Taiwan. Spänningarna har ökat på grund av att president Tsai Ing-Wen inte anser Taiwan vara en del av ett ”enat Kina”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.