NYHETER:

Lågt valdeltagande i irakiskt val

Anställda vid Iraks valkommission the Independent High Electoral Commission kontrollerar papper i samband med att en vallokal i Bagdad stängde på söndagskvällen. Foto: AP Photo/Hadi Mizban

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Lågt valdeltagande i irakiskt val

Av Bella Frank

IRAK Det blev som väntat ett lågt valdeltagande i Irak under söndagens parlamentsval. Enligt landets valkommission ser det ut att landa på 41 procent, och lägst deltagande var det i huvudstaden Bagdad med mellan 31–34 procent, rapporterar Reuters. Den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadrs rörelse väntas på nytt bli största den största fraktionen i parlamentet och ser också ut att stärka sin ställning ytterligare. 

Valet var tidigarelagt med ett knappt år som en eftergift till de omfattande protesterna som bröt ut i oktober 2019 men många aktivister från Tishreenrörelsen valde att bojkotta gårdagens val för att inte legitimera vad man anser är ett genomkorrupt politiskt system.

– Manövreringen och regeringsbildningen kommer att vara densamma – samma partier kommer att dela makt och inte förse befolkningen med grundläggande samhällsservice och jobb och kommer dessutom att fortsätta att tysta oliktänkande, säger Renad Mansour från tankesmedjan Chatham Houses Iraq Initiative till Reuters. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.