NYHETER:

Livstidsdom för tidigare syrisk överste för brott mot mänskligheten

Mannen vid en domstolsförhandling i april 2020. Foto: Thomas Frey/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Livstidsdom för tidigare syrisk överste för brott mot mänskligheten

En tidigare överste i den syriska armén har dömts till livstids fängelse i en domstol i Tyskland för brott mot mänskligheten. Det är första gången en så högt uppsatt representant för Assadregimen har dömts för så allvarliga brott.

Av Bella Frank

TYSKLAND–SYRIEN | ”Vi står utanför den tyska domstolen där domen har avgetts: En högt uppsatt regeringstjänsteman för Assad är skyldig till brott mot mänskligheten. Att Anwar Raslan döms är viktigt eftersom det sänder ett budskap till alla brottslingar i Syrien att de inte kan fly undan rättvisan” skriver anhöriga till syrier som antingen utsatts för tortyr eller försvunnit i Bashar al-Assads fängelser, Families for Freedom, på Twitter.

”Vi, familjerna till offren, kommer aldrig att glömma och aldrig ge upp vår kamp. Sann rättvisa för syrier och offrens familjer kan inte uppnås så länge våra nära och kära fortfarande är försvunna under tvång och fängslade av den syriska regimen”, fortsätter de.

Anwar Raslan döms för tortyr och för att ha översett mord på 27 personer i det ökända al-Khatibfängelset i Damaskus, rapporterar DW. Han var underrättelsechef på fängelset fram till hösten 2012 då han flydde till Jordanien. Rättegången mot honom, och en tidigare medarbetare till honom, inleddes i Koblenz i Tyskland under våren 2020. Efter mer än hundra rättegångsdagar han nu dömts till livstids fängelse i ett rättsfall som tros vara det första i världen där en så hög representant för den syriska regimen döms för så allvarliga brott.

Efter flykten till Jordanien hamnade han så småningom i Tyskland där ett av hans tidigare offer upptäckte honom och anmälde honom till polisen. Det var Anwar al-Bunni en människorättsadvokat från Syrien som hade fängslats av Anwar Raslan som stötte på honom vid flera tillfällen på en flyktingförläggning som sedan kopplade ihop honom med mannen som hade fängslat honom i Damaskus ett knappt årtionde tidigare.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.