Uberförare från App drivers and couriers union (ADCU) firar fredagens seger i högsta domstolen. Foto: AP Photo/Frank Augstein

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Rättslig seger för brittiska Uberförare

Av Bella Frank

STORBRITANNIEN Högsta domstolen i Storbritannien säger i en dom att företaget Ubers förare ska betraktas som anställda snarare än egenföretagare. Fredagens beslut av högsta domstolen kan betyda att tusentals Uberförare i Storbritannien har rätt till både minimilön och semesterersättningar och Uber kan bli tvungna att som andra företag betala moms, rapporterar BBC.

Rättsfallet har pågått sedan 2016 då Uberförarna Yaseen Aslam och James Farrar i en arbetsdomstol krävde att Uber skulle betala minimilön med hänvisning till att de var anställda av företaget. Uber menade till att de inte var anställda utan egenföretagare och att företaget fungerar som medlande part mellan förare och kunder. Aslam och Farrar vann i arbetsdomstolen men Uber har sedan överklagat i flera andra instanser.

Domaren i högsta domstolen förklarade i fredags att förare också ska anses arbeta så fort de är inloggade på appen och inte bara under den tid de har en körning. Domstolen har bland annat tagit hänsyn till faktorer som att Uber är den som bestämmer priserna för körningarna vilket i sin tur innebär att det är företaget som bestämmer hur mycket en förare tjänar, liksom att företaget kan ”bestraffa förare” om de tackar nej till för många körningar, rapporterar BBC. Den sammantagna bilden, enligt domstolen, är att förarna har befunnit sig i en underordnad position gentemot företaget.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.