IAEA:s chef Rafael Grossi vid en presskonferens i Wien efter att han återvänt från Teheran och gjort en överenskommelse med Iran om kärnenergiavtalet. Foto: Ronald Zak/AP/TT

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Tillfällig lösning om Irans kärnenergiprogram

Internationella atomenergiorganet IAEA har slutit en tillfällig överenskommelse med Iran om kärnenergiavtalet. Men Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif står fast vid att USA måste lyfta sanktionerna mot landet för att Iran ska följa avtalet fullt ut.

Av TT-AFP

IRAN IAEA:s chef Rafael Grossi säger att en tre månaders tillfällig lösning har slutits med Iran som tillåter fortsatt övervakning av landets kärnenergiprogram. Men inspektionerna kommer att begränsas.

– Det vi har kommit överens om är genomförbart och användbart för att komma över de skiljaktigheter som vi har och räddar situationen för tillfället, sade Grossi vid en presskonferens efter att ha återvänt till Wien efter förhandlingar i Teheran.

Sanktioner stötesten

Inför förhandlingarna i Teheran i helgen hade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif signalerat att landet ville undvika ett ”dödläge”. Men han varnade också för att Iran kunde gå ifrån sina åtaganden ytterligare om inte USA upphäver sanktionerna mot landet.

– När samtliga väl lever upp till sina åtaganden igen kan vi börja prata, sade Zarif i iransk tv före mötet.

Lämnade avtalet

Kärnenergiavtalet upprättades 2015 mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Men 2018 beslöt USA:s nu avgångne president Donald Trump att USA skulle lämna avtalet och införa sanktioner mot Iran.

Trumps överman i valet, Joe Biden, vill tina upp frosten men vill inte heller vara den som tar första steget.

Avtalet från 2015 går ut på att Iran ska avstå från att utveckla kärnvapen, i utbyte mot att sanktioner lyfts. Ett protokoll till avtalet säger att det internationella atomenergiorganet IAEA får göra oanmälda inspektioner i landet för att kontrollera att avtalet följs. Men Iran har sedan 2018 varit ovilligt att leva upp till det och förra året beslutade det iranska parlamentet att kräva att landet ska lämna protokollet.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.