En kvinna uppger att hon våldtogs inne i Australiens parlamentshus 2019. Arkivbild. Foto: Mark Baker/AP/TT

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Våldtäkt i parlamentet skakar Australien

Australiens styrande Liberala partiet skakas av vittnesmål från en tidigare medarbetare om att hon våldtagits inne i parlamentsbyggnaden. Premiärminister Scott Morrison liksom partiet kritiseras för hur händelsen har hanterats.

Av Emma Gyllestad/TT

AUSTRALIEN I måndags berättade den utsatta kvinnan, Brittany Higgins, om våldtäkten i tv-programmet The Project.

Den inträffade i mars 2019, ett par månader före parlamentsvalet då Liberala partiet oväntat vann. Den då 24-åriga Higgins arbetade för dåvarande försvarsindustriministern Linda Reynolds.

Efter en tillställning erbjöd en manlig kollega Higgins skjuts hem, men i stället för att köra hem henne tog han med henne till parlamentsbyggnaden. Där somnade hon på en soffa inne på Reynolds kontor och hon berättar att hon sedan vaknade av att mannen våldförde sig på henne.

”Politiskt problem”

Higgins säger att hon berättade om vad som hade hänt för sin chef. Hon säger också att Reynolds gav henne sitt stöd om hon valde att gå till polisen, men att hon också kände sig pressad att inte anmäla.

– Det kändes som att det blev ett politiskt problem, det handlade inte om ett personalproblem eller ett HR-problem, eller ens ett mänskligt problem, säger Higgins om hur hennes chefer reagerade när de fick veta vad som hänt.

Vittnesmålet har upprört australierna. Men man upprörs även över hur de ansvariga, däribland premiärminister Scott Morrison, har agerat.

Morrison visste inget

Morrison säger att han inte kände till händelsen före tv-intervjun, även om Higgins uppger att hon berättat om den för en person i hans stab.

Morrison har även anklagats för att delvis lägga skulden för det inträffade på Higgins då han har antytt att ”kvinnor bör undvika att försätta sig i utsatta situationer”.

– Jag har pratat med (min fru) Jenny om det här och hon sade till mig: ”Du måste först och främst se på det här som pappa. Vad vill du skulle hända om det handlade om våra döttrar”, sade premiärministern vid en presskonferens tidigare i veckan.

Ett uttalande som många har reagerat på.

”Du behöver inte rådfråga din fru eller ha döttrar för att veta att kvinnor som har våldtagits bör lyssnas på, tros och stödjas. Kvinnor ’hamnar inte i utsatta situationer’ herr premiärminister. Det är män som sätter dem där”, skriver Adam Bandt från Gröna partiet på Twitter.

Ytterligare en våldtäkt

I fredags sade Higgins att våldtäkten från 2019 nu polisanmäls, rapporterar ABC News. Något som välkomnas av premiärministern.

På lördagen rapporterar australiska medier att ytterligare en kvinna nu anklagar samma man för våldtäkt. Den våldtäkten ska ha inträffat förra året och hon ska då också har varit anställd av Liberala partiet.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.