En sköterska förbereder vaccinering av sjukvårdspersonal på ett sjukhus Perus huvudstad Lima. I både Peru och Argentina har ministrar tvingats avgå efter att ha trängt sig före i vaccinkön. Foto: AP Photo/Martin Mejia

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Vaccinskandaler i Argentina och Peru

Inte bara i Sverige, utan även i Latinamerika, har människor på maktpositioner utnyttjat sina ställningar och tillskansat sig själva och anhöriga covid-19-vacciner, trots klara turordningsregler. I Argentina och Peru har ministrar tvingats avgå samtidigt som smittläget i båda länderna förblir allvarligt.

Av Klas Lundström

ARGENTINA/PERU I helgen uppmanades Argentinas hälsominister Ginés González av president Alberto Fernández att lämna sin post. Detta efter att det uppdagats att hälsoministern låtit bekanta och vänner smita före i landets vaccinkö.

Ginés González har följt presidentens uppmaning och lämnat sin post, men försvarar sig på Twitter genom att peka på ”frånvaro från kontoret” som anledningen bakom ”den förvirring” som ledde till att ”vissa individer” kunde kringgå Argentinas vaccinordning i ett läge när endast landets sjukvårdspersonal tagit del av det ryska Sputnik V-vaccinet.

– Jag ringde min gamle vän Ginés González och han sade åt mig att bege mig till Posadassjukhuset, säger radiojournalisten Horacio Verbitsky i en intervju med radiostationen El Destape.

Det återstår att se ifall Ginés González blir enda offer för trängning i vaccinkön, i Argentina är läget allvarligt med två miljoner dokumenterade fall på en befolkning av 44 miljoner invånare.

Köfusk i Peru

I närliggande Peru har liknande fusk bland inflytelserika och makthavare uppdagats i landets covid-19-vaccinkö.

Perus utrikes- och hälsominister Elizabeth Astete och ett hundratal andra makthavare utreds nu för att i hemlighet tillskansat sig själva och närstående vaccin, i strid med landets turordning, rapporterar Reuters.

Astete lämnade sin post den 14 februari med anledning av sitt agerande.

Få vaccindoser administrerade

Hittills har endast 161 113 vaccindoser administrerats i Peru, med en total befolkningsmängd på uppemot 32 miljoner. Peru har brottats med de några av högsta covid-19-siffrorna i Latinamerika, med nära 1,3 miljoner dokumenterade fall och över 45 000 dödsfall, enligt John Hopkins coronavirus resource centers siffror.

Peru skakades nyligen av president Martín Vizcarras parlamentariska avsättning – en process många kritiker liknat med en kupp – och den nya interimsadministrationen har föga bidragit till att stärka sin ställning i allmänhetens ögon med att gå i före i vaccinkön, rapporterar CNN.

– Vi upprepar vår indignation och besvikelse efter att ha informerats om att 487 personer, inklusive många högre tjänstemän, utnyttjade sin ställning för att vaccineras, sa interimspresident Francisco Sagasti, rapporterar CNN.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.