Protest efter att Google köpte ut Android-skaparen Andy Rubin 2018. Foto: AP Photo/Noah Berger

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Googlearbetare organiserar sig i nytt fack

Över 400 arbetare på techbolaget Google har bildat en fackförening, Alphabet workers union. Fackföreningen organiserar alla arbetare, inklusive de som inte är anställda direkt av Google utan arbetar på kontrakt.

Av Bella Frank

USA ”Vi ser att vår kraft som Alphabet-arbetare – heltidsanställda, visstidsanställda, försäljare och entreprenörer – kommer från vår solidaritet med varandra” skriver det nybildade facket på sin hemsida där de också förklarar att facket strävar efter att inte bara skydda Alphabet-arbetare utan även det globala samhället och att man står för ”solidaritet, demokrati och social och ekonomisk rättvisa”.

Det är anställda vid Googles moderbolag Alphabet som under ett års tid har arbetat med att bilda fackföreningen som i måndags blev verklighet. Trots att bara 400 av 260 000 anställda och kontrakterade av Google än så länge gått med i fackföreningen kan det få stor vikt. Fackföreningen organiserar inte bara ingenjörer utan alla anställda, liksom personer som jobbar för dotterbolag som Waymo.

Detta kan ge större kraft liksom tjäna som exempel för organiseringen av arbetare på andra techbolag i USA där fackföreningar har varit ovanliga. Alphabet workers union har anslutit sig till Communications workers of America och är ett så kallat minoritetsfack då man inte gått igenom processen via USA:s motsvarighet till arbetsdomstolen, National labor relations board, att bli registrerad som fackförening. Därmed har facket inte rätt till att föra kollektiva förhandlingar.

Google hade länge en relativt öppen policy gentemot anställda, men på senare år har allt fler konflikter mellan anställda och ledning blossat upp. 2018 gick mer än 20 000 anställda i flera olika länder och städer ut i en endags-protest mot hur ledningen hanterat sexuella trakasserier på företaget. Protesten bröt ut efter att The New York Times i oktober 2018 avslöjade hur Google köpte ut Android-skaparen Andy Rubin till en summa av 90 miljoner dollar samt hyllade honom offentligt trots vetskapen om att en annan Google-medarbetare anklagat honom för våldtäkt, en anklagelse som en intern utredning fann trovärdig.

Anställda har tidigare bildat fackföreningar på Google men dessa har varit begränsade till separata yrkesgrupper – 2017 bildade säkerhetsvakter ett fack och anställda på Googles kafeterior bildade ett fack 2019 för bättre löner, rapporterar CNBC. Samma år, i november 2019, skrev Google ett kontrakt med en konsultfirma som är känd för sin antifackliga verksamhet, IRI Consultants.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.