Australien har meddelat att man kommer att bekosta en miljon vaccindoser från Astra Zeneca för Papua Nya Guineas räkning. Foto: AP Photo/Petr David Josek

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Australien bistår Papua Nya Guinea i akut covid-19-läge

Av Klas Lundström

PAPUA NYA GUINEA Australien förser grannationen Papua Nya Guinea med sjukvårdspersonal, medicinsk utrustning, ansiktsmasker och tillskjutet bistånd för att hjälpa söderhavsnationen att få bukt med covid-19-pandemin. Australien har därutöver begärt och ska bekosta en miljon vaccindoser från Astra Zeneca för Papua Nya Guineas räkning.

Papua Nya Guinea – som i mitten av 1970-talet lösgjorde sig från australiensisk överhöghet – har sett antalet dokumenterade covid-19-fall skjuta i höjden sedan en månad tillbaka, samtidigt som överblicken av den utspridda arkipelagen är bristfällig.

Trots australiensiske premiärminister Scott Morrisons lovord om ”speciella band” mellan Papua Nya Guinea och Australien får regeringen i Canberra kritik för ”saktfärdigt agerande”. Ett agerande som – menar Monica Minnegal, docent vid Melbourne University – först sker när det står klart att en urartad pandemisk situation i Papua Nya Guinea på sikt även tros hota Australien.

– Vi kan inte gömma oss från det här, vi måste göra något åt det, säger Minnegal till SBS News.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.