Sanaa Seif med sin bror Alaa Abdel Fattah omringade av civilklädda poliser i samband med deras pappas begravning 2014. Liksom pappan Ahmed Seif är hans barn kända människorättsförsvarare i Egypten. Under onsdagen dömdes Sanaa Seif till ett och ett halvt års fängelse, och Alaa Abdel Fattah är godtyckligt frihetsberövad sedan 2019. Foto: AP Photo/Hassan Ammar

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Människorättsaktivisten Sanaa Seif dömd till fängelse

Den egyptiska filmaren, människorättsaktivisten och regimkritikern Sanaa Seif dömdes på onsdagen till ett och ett halvt års fängelse. Hon dömdes för att spritt falska uppgifter om coronasmitta i landets fängelser och för att ha förolämpat en fängelsevakt, uppger tidningen Mada Masr.

Av Bella Frank

EGYPTEN – Dagens dom är ytterligare ett stort nederlag för yttrandefriheten i Egypten, säger Amna Guellali vice chef för Amnesty Internationals Mellanöstern-enhet i ett pressmeddelande på onsdagen.

– De egyptiska myndigheterna har återigen uppvisat sin oförsonliga avsikt att straffa all kritik mot deras förskräckliga meritlista vad gäller mänskliga rättigheter, säger hon.

Sanaa Seif greps av egyptisk polis i juni förra året efter att hon krävt att få ett brev från sin bror Alaa Abdel Fattah som varit godtyckligt frihetsberövad sedan hösten 2019. Sanaa Seif är människorättsaktivist och var en drivande regimkritiker under den egyptiska revolutionen som ledde till Hosni Mubaraks fall 2011.

Misshandlades och greps

Sanaa Seif, hennes mamma och hennes syster befann sig den 22 juni 2020 utanför Tora-fängelset för att ta emot ett utlovat brev från Alaa Abdel Fattah, en känd bloggare och regimkritiker även han. Abdel Fattah hade fängslats ett knappt år tidigare och hade innan dess avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för att ha organiserat en politisk protest utan tillstånd 2013.

Utanför Tora-fängelset angreps Sanaa Seif och hennes familj och misshandlades av en grupp kvinnor inför polisens ögon utan att någon ingrep. När Sanaa Seif senare skulle anmäla händelsen för den offentliga åklagaren greps hon utan arresteringsorder, och fördes till den särskilda åklagarmyndigheten SSSP.

SSSP har anklagats av människorättsorganisationer för att använda sig en utvidgad tolkning av terrorbegreppet, ofta mot människorättsaktivister och deltagare i fredliga politiska protester. Sanaa Seif anklagades ”spridit falska nyheter” då hon hade larmat om hur covid-19 spreds i egyptiska fängelser.

Amnesty International har granskat bevisen mot Sanaa Seif och anser att den kritik hon framfört på sociala medier inte utgör något brott.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.