Barry Bennell är en av de förövare som utredningen granskat. Här under en rättegång i USA 1995. Han dömdes 2018 för en lång rad sexualbrott mot pojkar inom fotbollen och han dömdes för ytterligare övergrepp i höstas. Han har sammanlagt dömts till 34 år fängelse. Foto: Will Dickey/The Florida Times-Union via AP

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Engelska fotbollsförbundet misslyckades med att skydda barn inom idrotten

Det engelska fotbollsförbundet FA borde ha gjort mer för att förhindra sexuella övergrepp på barn inom idrotten. Det kommer en oberoende utredning, som granskat övergrepp som skedde mellan 1970 och 2005, fram till. Resultaten offentliggjordes på onsdagen och menar att det skett ”ett institutionellt misslyckande” inom förbundet.

Av Bella Frank

ENGLAND Utredningen har letts av Clive Sheldon som har talat med överlevare av sexuella övergrepp inom den engelska fotbollen för att granska vad FA gjorde – och borde ha gjort – för att förebygga sexuella övergrepp begångna inom idrotten.

Den har också undersökt vad förbundet, olika fotbollsklubbar och personer på ledande positioner inom fotbollen kände till om sexuella övergrepp mellan 1970 och 2005, och hur de agerade på den informationen, rapporterar ITV News.

Rapporten drar slutsatsen att mer borde ha gjorts från förbundets sida från mitten av 1990-talet och fram till 2000 då de flera fall av sexuella övergrepp ledde till fällande domar. Men trots detta dröjde det innan förbundet upprättade en struktur för att skydda barn från övergrepp och därmed underlät förbundet att göra tillräckligt för att skydda barn inom sin verksamhet. Detta var, konstaterar rapporten, ett ”institutionellt misslyckande” som ”inte kan ursäktas”.

240 misstänkta förövare

I rapporten har åtminstone 240 misstänkta förövare upptäckts liksom 692 personer som föll offer för sexuella förövare inom fotbollen, men Sheldon betonar också att mörkertalet sannolikt är stort eftersom många sexuella övergreppen inte anmäls.

Utredningen upprättades av FA efter att en omfattande övergreppsskandal började nystas upp för fem år sedan. Den engelska fotbollen skakades då av berättelser om vidsträckta och långvariga sexuella övergrepp mot barn när flera tidigare fotbollsspelare gick ut offentligt i november 2016 och berättade vad de hade utsatts för många år tidigare.

En av de som trädde fram med namn var Andy Woodward som hade spelat fotboll i Crewe Alexandra. Han pekade då ut klubbens tidigare fotbollsledare Barry Bennell som den som förgripit sig på honom under flera år, och att övergreppen ödelagt stora delar av hans liv.

– Mitt liv var i spillror fram till dess att jag fyllde 43, sade han då till The Guardian och pekade samtidigt på att Bennell sannolikt förgripit sig på ett stort antal barn.

I december 2016 upprättade FA en hjälplinje dit människor kunde höra av sig om de hade utsatts för sexuella övergrepp inom fotbollen. På bara en dryg vecka hörde 860 personer av sig dit för att berätta om Bennell och andra pedofiler. 

Avtjänar 34 års fängelse

Bennell har efter att sexualbrottsskandalen briserade ställts inför rätta och dömts för över femtio fall av sexuella övergrepp och så sent som i höstas dömdes han för ytterligare sexuella övergrepp mot två pojkar som ägt rum för 30 år sedan. Bennell har nu dömts till sammanlagt 34 års fängelse för övergreppen som han utförde från 1970-talet och framåt.

Sheldon skriver i rapporten att övergreppen orsakade stor skada för de drabbade barnen, liksom för deras familjer. ”Överlevare har för mig beskrivit självmordsförsök, stora alkohol- eller drogintag eller beroenden, perioder av depression och annan mental ohälsa, misslyckade förhållande med partners och med barn som de kopplar till de sexuella övergrepp de erfor som barn”.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.