Den spanska regeringen har beslutat att matbud inom gigekonomin ska betraktas som anställda. Här ett matbud i Frankrike, där ett lagförslag väntas läggas fram under året. Foto: AP Photo/Michel Euler

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Matbud i Spanien ska betraktas som anställda

Av Bella Frank

SPANIEN Matbud inom gigekonomin som kör eller cyklar för företag som Uber Eats och Deliveroo i Spanien ska betraktats som avlönade anställda. Det beslutade den spanska regeringen i förra veckan efter förhandlingar med flera fackföreningar, och inom kort väntas regeringen anta ett lagstiftande direktiv. Därefter kommer gigföretagen ha tre månader på sig att genomföra förändringarna.

– De ska nu ses som avlönade arbetare och kommer att åtnjuta allt relevant skydd, sade landets arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz under en tv-sänd presskonferens förra torsdagen, rapporterar Euractiv.

Enligt Diaz är Spanien det första EU-landet att lagstifta om att bud inom gigekonomin ska ses som anställda, men inom EU är frågan under utredning, och i Frankrike väntas regeringen lägga fram lagförslag på området. Och nyligen beordrades italienska gigföretag att anställa sina matbud. 

”Falska frilansare”

För ett halvår sedan meddelade den spanska vänsterregeringen att man skulle klargöra vilken juridisk status förare som levererar varor för gigföretag har efter många klagomål på arbetsvillkoren inom den nya och snabbt växande sektorn.

I september förra året kom också landets högsta domstol fram till att matbud skulle betraktas som anställda och inte som egenföretagare. Kort därefter, i oktober, meddelade landets arbetsrättsmyndighet att Amazons bildbud var ”falska frilansare” som borde klassificeras som anställda.

 

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.