Mururoaatollen i Franska Polynesien i Stilla Havet 1995. Arkivbild. Foto: AP Photo/Francois Mori

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Effekterna av franska kärnvapenprov värre än befarat

Av Klas Lundström

FRANSKA POLYNESIEN Mellan 1966 och 1974 genomförde Frankrike 41 underjordiska kärnvapentest i Franska Polynesien i södra Stilla havet. Den franska regeringens har genom åren hävdat att testerna var säkra och utom fara för allmänheten – något som en analys av dokument släppta 2013 emellertid bortvisar.

Analysen – genomförd av den franska nyhetsplatsen Disclose i samarbete med forskare från Princeton University och brittiska Interprt – menar att 110 000 invånare i Franska Polynesien påverkades av radioaktivt nedfall, vilket motsvarar övärldens hela befolkningen för testperioden.

Franska Polynesien består av 118 öar och atoller och administreras och kontrolleras av Frankrike som mellan 2010 och 2017 avslog 97 procent (1 0008 av 1 039 personer) av samtliga polynesier som ansökte om skadestånd för sjukdomar de hävdar bottnade i radioaktivitet från kärnvapenproven.

– Det här kommer slå ner hårt i Frankrike. Alla visste vad som pågick, förutom polynesierna, säger Frank von Hippel, fysiker och specialist i internationella relationer vid Princeton University, till Science.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.