Feston Zale från Chileka i södra Malawi har förvandlat en gammal våtmark till en grönsaksodling – och därmed kunnat lämna arbetslösheten bakom sig. På bilden visar han upp en del av sina kålodlingar. Foto: Esmie Komwa Eneya/IPS

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Arbetslösheten får unga i Malawi att satsa på jordbruk

Ungdomsarbetslösheten är mycket hög i Malawi. Efter att ha gått utan jobb i flera år valde Feston Zale att satsa på en framtid som grönsaksodlare – och han har inte ångrat sig.

Av Esmie Komwa Eneya/IPS

MALAWI Ungdomsarbetslösheten i Malawi ligger enligt de officiella siffrorna på hela 23 procent. Det lilla tätbefolkade landet i södra Afrika har en befolkning på drygt 18 miljoner.

I sju års tid hade Feston Zale från Chileka i landets södra delar letat efter jobb, då han beslutade sig för att förvandla de våtmarker han ärvt från sina föräldrar till en grönsaksodling. Han tog hjälp av ett lokalt jordbrukskooperativ för att lära sig grunderna.

– Jag började arbeta stenhårt med förhoppningen att jag en dag skulle kunna tjäna tillräckligt för att kunna lägga den sorg arbetslösheten förorsakat bakom mig. Redan efter första skörden hade jag tjänat tillräckligt för att våga satsa vidare, berättar Feston Zale för IPS.

I dag odlar han kål, lök och tomater på den gamla våtmarken och tack vare inkomsterna har han kunnat öppna en egen liten butik och köpa en bil. Feston Zale säger att han har fått flera utmärkelser för sina grönsaker, som anses hålla en mycket hög kvalité.

Flera verksamheter

Master Kapalamula är en annan ung entreprenör som satsat på en grönsaksodling, efter att ha gått arbetslös. Han bor i Malawis huvudstad Lilongwe och säger att inkomsterna har gett honom en chans att försörja sig sedan han blev klar med studierna för två år sedan.

– Jag satsar främst på att producera tomater och har använt en del av inkomsterna till att köpa en symaskin, berättar Master Kapalamula för IPS.

Han hoppas kunna tjäna pengar som modedesigner, och planerar också att utöka sina grönsaksodlingar. Även om Master Kapalamula fortsätter att söka andra jobb säger han att målsättningen i framtiden är att kunna bedriva flera verksamheter samtidigt.

Båda han och Feston Zale betonar dock att livet som jordbrukare är fullt av utmaningar. Ett av de stora problemen är att kunna få tillräckligt betalt för produkterna på en marknad som saknar regleringar. Det finns inga regler som skyddar producenterna vilket leder till att bönderna ofta tvingas gå ner i pris för att kunna sälja sina varor.

– Men om vi går ner för mycket i pris blir det snarare en förlustaffär. Det krävs styrka om man vill fortsätta inom branschen, och jag har sett hur andra unga valt att hoppa av, berättar Master Kapalamula.

Experter vid Internationella institutet för tropiska jordbruk, IITA, menar att det behövs både politiska satsningar och mer forskning för att se till att fler unga ska kunna lyckas inom jordbruket.

Svårt nå ut med skördar

Genom projektet Care arbetar institutet med att förbättra kunskaperna om de effekter jordbrukssatsningar kan ha för att minska fattigdomen och arbetslösheten bland unga afrikaner.

Dingase Kanchu Mkandawire, som arbetar inom projektet, säger att ett av de stora hindren för unga jordbrukare är att det är så svårt att hitta pålitliga marknader för deras produkter.

– Unga entreprenörer inom jordbruket har svårt att ta sig in på marknaden och situationen förvärras av dåliga transportmöjligheter, säger Dingase Kanchu Mkandawire till IPS.

Även Malawis jordbruksminister Lobin Lowe har slagit fast att mer fokus måste inriktas på annat än själva jordbruksproduktionen – eftersom det största problemet för många bönder är att de har så svårt att nå ut med sina skördar.

Aubrey Jolex, som också arbetar inom Care, säger samtidigt att den nya informationstekniken kan bli en konkurrensfördel för i synnerhet unga jordbrukare. Den kan hjälpa dem att hitta nya marknader för sina produkter.

– Eftersom de unga är vana användare av digitala verktyg så kan de använda dessa för att marknadsföra sina produkter och identifiera pålitliga marknader, säger han till IPS.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.