NYHETER:

Egyptisk aktivist anklagas för ”falska nyheter”

Alaa Abd el-Fattah under en domförhandling, Kairo, 2013. Den egyptiske aktivisten och bloggaren Alaa Abd El-Fattah som har suttit över två år i häkte ställdes i måndags inför rätta tillsammans med advokaten Mohamed al-Baqer och bloggaren Mohamed Ibrahim. De anklagas alla tre för att ha spridit ”falska nyheter” rapporterar tidningen Mada Masr. Foto: TT/AP Foto

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Egyptisk aktivist anklagas för ”falska nyheter”

Den egyptiske aktivisten och bloggaren Alaa Abd El-Fattah som har suttit över två år i häkte ställdes i måndags inför rätta tillsammans med advokaten Mohamed al-Baqer och bloggaren Mohamed Ibrahim. De anklagas alla tre för att ha spridit ”falska nyheter” rapporterar tidningen Mada Masr.

Av Bella Frank

EGYPTEN | Under domstolsförhandlingen på måndagen vände sig Alaa Abd El-Fattah direkt till domaren och betonade att hans tid i häkte överskrider gränsen på två år i strid med såväl lag och grundlag.

– Åklagarsidan har inte förhört mig om någonting alls gällande mitt fall under 23 månader. Och efter 23 månader får jag reda på att jag anklagas för att ha delat en nyhetsartikel, sade han i rätten enligt Mada Masr.

Han kritiserade också hur han behandlas i fängelset där han under lång tid har nekats tillgång till böcker och annat skriftligt material, liksom möjligheten att träna och röra på sig annat än i cellen.

– Jag kräver mer än annat att ni släpper oss omedelbart eftersom det är rättens skyldighet enligt lagen. Om du inte släpper mig vill jag få tillåtelse att träffa min advokater, jag har inte haft möjlighet att tala med dem direkt om mitt fall sedan i maj, fortsatte han.

Alaa Abd El-Fattah var en av de bloggare och aktivister som blev känd världen över i samband med den arabiska våren och protesterna vid Tahrirtorget i Egypten som bröt ut den 25 januari 2011. Han har i flera olika omgångar gripits, och dömdes 2015 till fem års fängelse men släpptes våren 2019. Hösten 2019 bröt nya protester ut i Egypten i vilka flera tusen, mestadels yngre demonstranter, greps. I samband med dessa protester greps Alaa Abd El-Fattah, som dock inte hade deltagit i demonstrationerna.

Sedan dess har han suttit gripen och först i måndags fick han information om att han anklagas för att ha delat en post om att en fånge hade dött efter att ha utsatts för misshandel i fängelset sommaren 2019. Det uppger hans syster Mona Seif för Mada Masr. Hans familj har under den senaste tiden larmat om hans försämrade mående, och i september sade hans advokat Khaled Ali i ett uttalande att Alaa Abd El-Fattah skickat varningssignaler om att han övervägde självmord.

Nästa förhandling kommer att hållas den 1 november. I dagarna släpps Alaa Abd El-Fattahs bok You Have Not Yet Been Defeated som innehåller texter han skrivit under de senaste tio åren, med ett förord av den kanadensiska författaren Naomi Klein.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.