NYHETER:

Ny #metoo-berättelse i Turkiet

Sammandrabbning mellan demonstranter och poliser som hindrar dem från att protestera mot regeringens beslut att dra sig ur Istanbulkonventionen, i Istanbul, torsdagen den 1 juli 2021. Foto: TT/AP Photo / Kemal Aslan

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ny #metoo-berättelse i Turkiet

Den kurdiska artisten Ece Ronay har anklagat en äldre komiker och skådespelare för sexuella trakasserier, något som har utlöst kampanjer på sociala medier emot henne, men också till stöd för henne. Sexuella trakasserier och sexualiserat våld mot kvinnor är ett utbrett problem i Turkiet som trots detta tidigare i år drog sig ur Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor.

Av Bella Frank


TURKIET | Det var i början av oktober som en hashtagg började spridas #KaşarEceRonay – kasar betyder ungefär slampa. Men hashtaggen visade sig vara till stöd för Ece Ronay, en 22-årig kurdisk artist från Diyarbakir. De flesta inläggen gav uttryck för stöd åt Ece Ronay som var utsatt för en smutskastningskampanj som sattes igång efter att hon anklagade en känd komiker, skådespelare och programledare för sexuella trakasserier, rapporterar Duvar English i ett inlägg som ställer frågan om detta kommer utlösa Turkiets egna #metoo-rörelse.

Inlägg som ”Ece Ronay är inte ensam” och ”Trakasserier får inte legitimeras” har bland annat uttryckts på Twitter till hennes stöd och Ronay själv sammanfattade sin situation på följande vis: ”Även om du är känd eller ett [sociala medier-] fenomen kommer du inte undan sexuella trakasserier”, skrev hon den 5 oktober, enligt Duvar English.

Vill få slut på trakasserier

Trakasserierna mot Ece Ronay ska ha börjat tidigare i år efter att Erbil hade varit med i en av hennes musikvideor. När hon tackade honom efteråt och undrade hur han mådde ska han ha svarat att han ville ligga med henne, en kommentar som snart blev till ett mönster och förvärrades. I oktober lade hon ut skärmdumpar på vad Erbil hade skrivit till henne i hopp om att trakasserierna skulle få ett slut.

I ett inlägg skriver hon enligt Duvar English: ”Efter musikvideon blev oanständigheterna värre för var dag. Jag försökte ignorera det. Av respekt för hans ålder och ställning försökte jag var tyst. Men eftersom han i dag säger obeskrivliga saker till mig och hotar mig utan anledning är jag tvungen att skriva denna post”.

#Metoo-berättelser även förra året

Även i december förra året bröt protester ut i vad som har beskrivits som något av en turkisk metoo-rörelse. Då var det ett anonymt konto, Leyla Salinger, som anklagade en känd författare för att ha trakasserat henne sexuellt då hon studerade på universitet, något som snabbt genererade respons i andra anklagelser riktade mot författaren liksom andra kände personligheter.

Under hashtaggen ”må du förlora sömn” delade utsatta sina erfarenheter av såväl sexuella trakasserier som regelrätta sexuella övergrepp, rapporterade DW då. Liksom i många andra fall i länder runt om i världen var det många som också vittnade om att de aldrig tidigare hade berättat om vad de utsatts för ”på grund av rädsla och skam”, skriver DW.

Lämnade Istanbulkonventionen

Sexuella trakasserier och sexualiserat våld uppmärksammades stort i Turkiet 2015 efter att studenten Özgecan Aslan mördades av en minibussförare som hade försökt att våldta henne. Det året uppgav Platform to Stop Violence Against Women att 258 kvinnor hade mördats fram till i början av december. Förra året mördades åtminstone 300 kvinnor enligt We will end femicide, och ytterligare 171 kvinnor dog under oklara och misstänkta omständigheter. Av de 300 konstaterade morden mördades 97 kvinnor av män de var gifta med, 38 av män de var bekanta med och 16 av släktingar.

Feminister och kvinnorättsaktivister har under lång tid protesterat mot det utbredda våldet mot kvinnor i landet och har också protesterat mot att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan genom ett dekret i våras annullerade landets ratificering av Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor som är ett regionalt och juridiskt bindande instrument om våld mot kvinnor i Europa och 2012 blev Turkiet första land att ratificera avtalet. I juli i år trädde Turkiet officiellt ut ur avtalet, något Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard kallade ”skamligt”.
– Utträdet sänder ett hänsynslöst och farligt budskap till förövare som begår övergrepp, skadar och dödar: att de kan fortsätta göra så utan att ställas till svars för det, sade hon i somras, rapporterade Euronews då.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.