NYHETER:

Fortsatt totalt abortförbud i El Salvador

Kvinnor i El Salvador firar att en en kvinna, som anklagats för mord under landets stränga abortlagstiftning, friats. Foto: Salvador Melendez/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fortsatt totalt abortförbud i El Salvador

Av TT-AFP

EL SALAVDOR | El Salvadors kongress har röstat för att upprätthålla landets totalförbud mot abort.

– Vi lagstiftar för att skydda livet (redan) från befruktningen, säger Rebeca Santos, kongressledamot för landets styrande parti Nya idéer (Nuevas ideas).

I El Salvador är abort helt förbjudet, även då särskilda omständigheter som våldtäkt och incest föreligger. Kvinnor kan dömas till åtta års fängelse för mord om de genomgår ingreppet. Vissa aborter ses som extra grova brott och kan då ge upp till 50 års fängelse.

Kongressens omröstning skedde mot bakgrund av en namninsamling som kvinnorättsorganisationer gjort med syfte att få igenom undantag i abortlagstiftningen. Undertecknarna vill bland annat att en graviditet ska få avslutas om moderns liv är hotat, livshotande missbildningar finns hos fostret samt om havandeskapet är ett resultat av sexuellt våld.

Oppositionella ledamöter i kongressen är upprörda över beslutet som de avfärdar som ”bristande intresse” för att tillgodose kvinnors rättigheter.

 
Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.