NYHETER:

Kvinna i USA dömd till fängelse för missfall

En kvinna i Oklahoma i USA har dömts till fyra års fängelse för dråp efter att hon drabbats av missfall. Domen kritiseras hårt av kvinnorättsgrupper som också varnar för att fall som detta blir vanligare i Oklahoma. Foto: Eric Kayne/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Kvinna i USA dömd till fängelse för missfall

Av Bella Frank

USA | En kvinna i Oklahoma i USA har dömts till fyra års fängelse för dråp efter att hon drabbats av missfall. Domen kritiseras hårt av kvinnorättsgrupper som också varnar för att fall som detta blir vanligare i Oklahoma.

Det var den 5 oktober som domen föll mot 21-åriga Brittney Poolaw som redan har suttit fängslad i arton månader efter att hon drabbades av missfall mellan den 15:e och 17:e graviditetsveckan förra året.

Efter att hon hade sökt hjälp för missfallet på Comanche County Hospital i Oklahoma åtalades hon i mars 2020 för dråp med hänvisning till att hon hade brukat drogen metamfetamin. Enligt the National Advocates for Pregnant Women (NAPW) finns det dock ingen rättslig grund för att ställa henne inför rätta och de hänvisar till att mord- och dråpåtal inte är applicerbara på missfall som inträffar före den 20:e graviditetsveckan, innan vilken ett foster inte anses livsdugligt i delstaten.

Enligt NAPW har inte rättsläkaren pekat ut metamfetamin som det som har orsakat missfallet och organisationen beskriver fallet som en tragedi:

”Hon har gått igenom traumat av en förlorad graviditet, har hållits fängslad i ett och ett halvt år under en pandemi och har åtalats och döms för ett brott som inte har någon juridisk eller vetenskaplig grund”, skriver NAPW på sin hemsida.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.