Lina Attalah, chefredaktör för tidningen Mada Masr, greps på söndagen. Foto: TT/AP Photo/Roger Ani

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Nytt gripande av egyptisk chefredaktör

Chefredaktören för en av Egyptens allt färre oberoende medier greps i helgen i Kairo. Enligt tidningen Mada Masr greps Lina Attalah utanför Torafängelset på söndagen. Vid midnatt lokal tid släpptes hon.

Av Bella Frank

EGYPTEN Lina Attalah, chefredaktör för tidningen Mada Masr, greps på söndagen när hon intervjuade Laila Soueif utanför Torafängelset i huvudstaden Kairo. Soueif är mamma till den kända aktivisten Ala Abdel Fattah som satt fängslad fram till förra våren men som greps på nytt i höstas. Sedan dess har Laila Soueif protesterat utanför fängelset och har de senaste veckorna försökt överlämna mediciner till sin son som hungerstrejkar sedan en dryg månad.

– Vi håller egyptiska myndigheter direkt ansvariga för Lina Attalahs frihet och Alaa Abd El-Fattahs hälsa. Egypten måste omedelbart frige Lina och se försäkra Alaas säkerhet och hans juridiska rättigheter till besök av familjen och medicinsk behandling i fängelset, säger Sherif Mansour, programkoordinator för Committee to protect journalists Mellanöstern och Nordafrikaprogram.

Lina Attalah ska ha förhörts i tre timmar innan hon släpptes och väntas ställas inför rätta redan på måndagen, men det är oklart vad hon anklagas för. Attalah greps också kort i november förra året, liksom flera andra redaktionsmedlemmar från Mada Masr. Då gjordes även en razzia mot tidningens redaktion, och redaktionsmedlemmarnas telefoner och datorer togs ifrån dem.

Veckan innan tillslaget mot redaktionen hade tidningen publicerat en artikel om president Abdel Fattah al-Sisis son, som sades ha blivit omplacerad till en befattning i Moskva efter att ha setts som en belastning för presidenten.

Läget i Egypten brukar beskrivas som värre under al-Sisi än det var under diktatorn Hosni Mubarak som tvingades avgå efter protesterna under den arabiska våren 2011. al-Sisi har blivit allt mer totalitär och har nyligen ytterligare stärkt sin makt med coronapandemin som täckmantel.

Bland annat har han godkänt förändringar i landets undantagslag som ger armén rätt att gripa och åtala civila på presidentens order. Dessa ger också presidenten rätt att begränsa ”offentliga samlingar, protester, demonstrationer, firande” även om det inte föreligger något hälsoskäl.

Den 20 september i höstas bröt de största protesterna mot al-Sisi på länge ut i landet. al-Sisi svarade med omfattande gripanden, de största sedan al-Sisi kom till makten efter att presidenten Muhammed Mursi störtats 2013. Det var då Alaa Abd El-Fattah, liksom människorättsadvokaten Mahienour El-Masry, greps.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.