Den prisade egyptiska människorättsadvokaten Mahienour el-Massry. Foto: Lilian Wagdy

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Ett år i häkte för prisad människorättsadvokat

Den prisade egyptiska människorättsadvokaten Mahienour el-Massry har nu suttit häktad i ett år. Hon hålls häktad på ogrundade anklagelser om ett terrorrelaterat brott av den särskilda åklagarmyndigheten SSSP i Egypten som under senare år utvidgat begreppet terrorism till att inbegripa fredliga politiska protester.

Av Bella Frank

EGYPTEN Mahienour El-Massry har nu tillbringat mer än ett år i häkte. Hon mår enligt uppgifter till Facebook-kampanjen Befria Mahienour relativt bra förutom en hudsjukdom som orsakas av orent vatten i fängelset. Hennes mamma kunde besöka henne helt kort i början av september, i nuläget tillåts ett besök av en familjemedlem per månad.

Mahienour El-Massry greps den 22 september 2019 utanför landets särskilda åklagarenhet, Supreme state security prosecution (SSSP) i Kairo som utreder brott kopplade till statens säkerhet. Under förra hösten förekom flera mindre regeringskritiska protester i landet som krävde president Abdel Fattah al-Sisis avgång, och El-Massry var på plats utanför åklagarenheten för att ta reda på mer information kring personer som gripits, bland annat en annan advokat, några dagar tidigare.

Hon greps av civilklädda poliser och förhördes dagen därpå av en åklagare på SSSP-enheten som beslutade om att hon skulle häktas. Hon anklagades för att i samband med en protest i mars 2019 ha ”hjälpt en förbjuden grupp att nå sina mål”. Amnesty International betraktar henne som en samvetsfånge.

Egyptiska människorättsgrupper anklagar de egyptiska myndigheterna för att förlänga häktningstiderna genom att ”återvinna” åtalspunkter. ”Återvinningsfall sker när en ny process tas upp av åklagarsidan mot någon som redan har frigivits för ett annat åtal eller fortfarande avtjänar ett tidigare straff, ofta genom häktning” sade sex människorättsgrupper tidigare i september, rapporterade AFP.

Detta skedde med Mahienour El-Massry när hon den 31 augusti i år åtalades för att ha gått med i en terrorgrupp. Därmed kunde hennes häktningstid förlängas ytterligare. Enligt hennes advokat Mohamed Hafez hålls hon fortfarande häktad med hänvisning till det fall som öppnades emot henne för ett år sedan, fall 488. Men det nya fallet, fall 855, träder i kraft om hon skulle släppas mot borgen, säger Hafez till tidningen Mada Masr.

Godtyckliga gripanden av människor som fredligt protesterat, deltagit i politiska aktiviteter eller gett uttryck av åsikter på sociala medier har ökat kraftigt på senare år. Detta har skett efter att den särskilda åklagarenheten SSSP breddat definitionen av ”terrorism” till att även inkludera fredliga protester och demonstrationer.

Sedan president Abdel Fattah al-Sisi kom till makten 2013 har SSSP:s verksamhet utvidgats kraftigt, från 529 åtal 2013 till 1 739 åtal 2018. Detta har motiverats med förekomsten av väpnade grupper i landet, men enligt Amnesty Internationals rapport Permanent state of exception används den som ”ett verktyg för repression” som leder till godtyckligt fängsligt förvar av människor för företeelser som inte borde vara kriminaliserade som kritik av myndigheter och regering. I flera fall som Amnesty International dokumenterade i rapporten hölls personer fängslade anklagade för medlemskap eller att ha bistått en terroristorganisation trots att skälet för deras fängslande hade att göra med politiska protester.

– SSSP har blivit ett centralt verktyg för förtryck, vars huvudsakliga mål verkar vara att godtyckligt gripa och skrämma kritiker i ”kampen mot terrorismen” sade Philip Luther, research- och policychef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning i samband med att rapporten släpptes.

Flera tusen personer greps förra hösten efter protester som var mer omfattande än på flera år och som trotsade det demonstrationsförbud som i princip råder redan några år tillbaka. Den kända bloggaren Alaa Abd El Fattah var en av de som liksom El-Massry greps då, och som fortfarande sitter häktad. I somras greps även hans syster, filmaren Sanaa Seif.

Mahienour El-Massry har gripits vid flera tillfällen tidigare och satt fängslad mellan 2013 och 2014 efter att i december 2013 ha deltagit i en icke-tillståndsgiven demonstration. Under tiden i fängelse utsågs hon till pristagare av Ludovic Trarieux-priset som årligen delas ut till en advokat som bidragit till försvar av mänskliga rättigheter – priset delades ut för första gången 1985 och gick då till Nelson Mandela. El-Massry fängslades även under fyra månader 2017 efter att ha deltagit i en fredlig protest.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.