NYHETER:

Oro för biståndsarbetare i saudiskt fängelse

Abdulrahman al-Sadhan vid en examen på Notre Dame de Namur University, Kalifornien, USA, 2013. Foto: AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Oro för biståndsarbetare i saudiskt fängelse

I våras dömdes den saudiske biståndsarbetaren Abdulrahman al-Sadhan till 20 års fängelse. Förra måndagen hölls den första förhandlingen i hans överklagan av domen, som enligt människorättsorganisationen ALQST bygger på ”erkännanden” som tvingats fram genom tortyr.

Av Bella Frank

SAUDIARABIEN | Under förhandlingen på måndagen lade Abdulrahman al-Sadhan fram material till sitt försvar inför appellationsdomstolen i Riyadh. Människorättsorganisationen ALQST uppmanade saudiska myndigheter att lägga ner åtalet mot honom, och omedelbart släppa honom på fri fot. Förhandlingen avslutades utan att någon fortsättning för förhandlingen meddelats.

Inför förhandlingen skrev talmannen för USA:s representanthus Nancy Pelosi på Twitter att hon kommer att följa Abdulrahman al-Sadhans fall och att hon är ”djupt oroad över anklagelserna om tortyr av biståndsarbetaren Abdulrahman al-Sadhan”. Hon menade också att domen mot honom, förutom 20 års fängelse dessutom 20 års utreseförbud efter frisläppandet, är en fortsättning på ”Saudiarabiens attacker mot yttrandefriheten”.

Abdulrahman al-Sadhans syster Areej al-Sadhan är orolig över sin brors säkerhet och hälsa, och skriver på Twitter att varken familjen eller organisationer får träffa honom, något hon tror handlar om att dölja den tortyr han utsatts för.

”Det fortsatta berövandet av Abdulrahman och andra från samtal eller besök och att neka icke-statliga organisationer och människorättsorganisationer från att besöka offren sker för att dölja de brutala övergreppen mot dem”, skriver hon på Twitter.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.