Mordet på Jamal Khashoggi i oktober 2018 kastar en lång skugga på både Saudiarabien och dess de facto-ledare Mohammed bin Salman. landet fick inte plats i FN:s människorättsråd när femton nya länder valdes in i tisdags. Foto: AP Photo/Emrah Gurel
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Saudiarabien missade plats i FN:s människorättsråd

Saudiarabien förlorade omröstningen om en plats i FN:s människorättsråd – av de fem länder som konkurrerade om platsen hamnade Saudiarabien sist. Beslutet tas emot med glädje av människorättsorgansationer, som dock kritiserar det faktum att länder som Ryssland, Kuba och Kina valdes in.

Av Bella Frank

SAUDIARABIEN ”Saudiarabiens misslyckande i att få en plats i människorättsrådet är en välkommen påminnelse om behovet av större konkurrens vid FN-val. Om det funnits flera kandidater hade kanske Kina, Kuba och Ryssland förlorat också”, skriver Louis Charbonneau, Human rights watch FN-chef på Twitter.

FN:s människorättsråd har sammanlagt 47 platser och länder sitter i treårsperioder. I tisdagens val skulle femton av dessa platser tillsättas och platserna var uppdelade på fem regioner. I Asien- och Stillahavsområdet konkurrerade Saudiarabien med Pakistan, Uzbekistan, Kina och Nepal om fyra platser. Saudiarabien var det enda landet som inte valdes in och fick bara 90 röster att jämföra med Kinas 139 och Nepals 150, skriver The Guardian.

Skönmålar människorättsbrott

Saudiarabiens de facto-ledare Mohammed bin Salman har sedan det brutala styckmordet på  journalisten Jamal Khashoggi på landets ambassad i Turkiet för två år sedan, och det utdragna kriget i Jemen, försökt att bättra på landets, och sitt eget, rykte. Detta bland annat genom att locka artister till landet liksom att stå värd för olika evenemang – i november ska G20-mötet gå av stapeln där.

Human rights watch anklagar Saudiarabien och Mohammed bin Salman för att försöka skyla över landets dystra meritlista vad gäller människorättsbrott mot den egna befolkningen och mot civila i Jemen. I början av oktober lanserade människorättsorganisationen därför en kampanj för att belysa landets brott mot mänskliga rättigheter och för att uppmana till reflektion innan man väljer att uppträda eller förlägga tävlingar och andra evenemang i Saudiarabien.

– Så när Hollywoods a-kändisar, internationella idrottare och andra globala kändisar tar regeringens pengar för att uppträda i Saudiarabien medan man är tyst vad gäller regeringens avskyvärda meriter vad gäller rättigheter så förstärker de kungarikets strategi att skönmåla kronprins Mohammed bin Salmans övergrepp, säger Michael Page, vice chef för Human rights watch Mellanöstern-enhet på organisationens hemsida.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.