NYHETER:

Rättegång mot oppositionsledare kan fortsätta

Tanzanias opositionsledare Freeman Mbowe till vänster i bild. Foto: Khalfan Said/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Rättegång mot oppositionsledare kan fortsätta

Av TT-AFP
 

TANZANIA | Den domstol som håller i rättegången mot den tanzaniske oppositionsledaren Freeman Mbowe har behörighet att handha terrorfall, konstaterar en domare. Därmed kan den kraftigt ifrågasatta rättegången fortsätta.

Gårdagens sejour i rättssalen präglades av frågan huruvida anklagelserna mot Mbowe ens var giltiga, främst eftersom han fick reda på brottsrubriceringen först fem dagar efter gripandet. Den 59-årige oppositionsledaren, som är partiordförande i partiet Chadema, har sagt att han blivit torterad under förhör och enligt hans partikamrater syftar målet till att krossa landets politiska motstånd. Dessutom ifrågasattes huruvida fallet ens behandlades i rätt instans, något som alltså nu tillbakavisas av domstolen.

Freeman Mbowe har hållits fängslad sedan han den 21 juli greps inför en manifestation med krav på grundlagsreformer.

Fallet följs noggrant av människorättsorganisationer, som granskar den tämligen nytillträdde presidenten Samia Suluhu Hassans styre. Hennes tillträde väckte initialt hopp i landet, efter den hårdföre föregångaren John Magufulis enväldsstyre.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.