NYHETER:

EU-toppar: Dags för starkare insatsstyrka

EU:s utrikeschef Josep Borrell grubblar över konsekvenserna av händelseutvecklingen i Afghanistan. Foto: Johanna Geron/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

EU-toppar: Dags för starkare insatsstyrka

Vi måste lära oss läxan från Afghanistan, manar EU:s utrikeschef Josep Borrell i möte med ländernas försvarsministrar.

Allt fler talar om skapandet av en ny militär insatsstyrka i EU.

Av Wiktor Nummelin/TT

EU | Det kaotiska läget kring talibanernas snabba maktövertagande i Kabul har fått otaliga EU-politiker och experter att grubbla över vad som blivit fel och borde göras bättre. Inte minst handlar det om hur EU och dess medlemsländer helt blev avhängiga av vad USA bestämde sig för.

”I slutändan var det i Washington som tidpunkten och sättet att lämna på avgjordes. Vi européer fann oss själva helt beroende av amerikanska beslut, inte bara vad gäller evakueringar från Kabuls flygplats utan också mer allmänt. Det borde tjäna som en väckarklocka”, konstaterar Borrell i en debattartikel i amerikanska New York Times.

”Vändpunkt”

På väg in till ett möte med EU-ländernas försvarsministrar i Slovenien på torsdagen fyller han på.

– Ibland sker det saker som sätter igång en historisk vändpunkt och jag tror att Afghanistan är ett sådant fall. Vi måste skapa något mer operationellt. Behovet av mer och ett starkare europeiskt försvar är mer uppenbart än någonsin förut, säger Borrell i slovenska Brdo.

En av de idéer som diskuteras är att uppdatera EU:s hittills aldrig använda stridsgrupper till en fungerande snabbinsatsstyrka. På pappret har systemet funnits i många år, utan att tas i bruk. Nu hoppas Borrell på ny fart i diskussionen då EU-länderna under kommande år ska försöka enas om en ”strategisk kompass” för vilken riktning som utrikes- och säkerhetspolitiken bör gå.

”Att hjälpa till att säkra en flygplats under utmanande omständigheter – som i Kabul – skulle kunna vara den typ av insats som vi siktar på i framtiden”, skriver Borrell i New York Times.

EU-armé?

Även Claudio Graziani, chef för EU:s militära kommitté (EUMC), talar sig varm för idén.

– Situationen i Afghanistan, Libyen, Mellanöstern och Sahel visar att det nu är dags att agera, och allra först med att skapa en europeisk snabbinsatsstyrka som kan visa EU:s vilja att agera som global strategisk partner. När om inte nu? frågar sig den italienska generalen på väg in till försvarsmötet i Slovenien.

I länder som Italien, Frankrike och Portugal finns starkt politiskt stöd för att utveckla försvarssamarbetet till en framtida EU-armé. Intresset för det är dock desto svagare i Öst- och Nordeuropa, som inte vill bygga upp EU-enheter på områden där det redan finns Nato-organ.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.