NYHETER:
”Svampfossil” – världens äldsta djur?
Scalarispongia scalaris, ett annat svampdjur som finns i dag. Foto: Stefano Guerrieri
NYHETER
- PUBLICERAD 2021-09-01
”Svampfossil” – världens äldsta djur?
Ett fynd i nordvästra Kanada kan rita om vår planets utvecklingshistoria och vrida tillbaka klockan i tiden för de första arternas uppkomst. Studien om ”svampfossiler” väcker emellertid debatt bland paleontologer som är oense om slutsatsernas bärkraft.
Av Klas Lundström
PALEONTOLOGI | Febril debatt pågår bland världens paleontologer om ett fynd gjort i nordvästra Kanada och föremål för en vetenskaplig studie publicerad i Nature.
Fyndet gäller en fossil som daterats vara cirka 800 miljoner gammal och fossilerad 350 miljoner före den så kallade Kambriska explosionen, den relativt korta tidsperiod som banade väg för ett mer komplext och flercelligt djurliv på planeten.
”Historiskt fynd”
Den ”svamplika fossilen” är enligt studiens författare Elizabeth Turner, sedimentärgeolog vid Laurentian University i Kanada, ett kvitto på att djur existerade långt före de första traditionella djurliknande fossilerna vi känner:
– Det kan finnas en djup bakhistoria av djur som aldrig blev bevarade särskilt väl, säger Elizabeth Turner till Nature i samband med studiens publicering.
”Påminner om moderna svampar”
Andra inom det paleontologiska arbetsfältet är mer försiktiga i sina slutsatser och spekulationer kring ”svampfossilen” och dess utseende, som Rachel Wood, geoforskare vid University of Edinburgh, menar påminner om utseendet bland moderna svampar.
– Det är ett sådant stort påstående att du verkligen måste att eliminerat alla andra möjligheter måste vara uttömda. Mikrober, till exempel, kan producera märkliga och fantastiska former och utseenden, säger Rachel Wood till Nature.
”Sannolikt scenario”
Vad som båda sidor om debattfältet kan enas om är att få fynd som är daterade före Kambriska explosionen för 540 miljoner år sedan finns bevarade som fossiler.
Att svampar existerade före Kambriska explosionen håller David Gold, geobiolog vid University of California, som sannolikt – men exakt hur långt tillbaka i tiden det rör sig om förblir oklart.
– Stämmer studien vore det väldigt spännande och det skulle hjälpa oss att få grepp om djurs tidiga utvecklingsberättelse, säger han till Nature.