NYHETER:

Kvinnor trotsar talibanerna i Kabul

Den första demonstrationen mot talibanerna dagen efter Kabuls fall. Foto: HameedMohdShah/Twitter

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Kvinnor trotsar talibanerna i Kabul

I lördags höll ett tiotal afghanska kvinnor i hemlighet en presskonferens i en Kabulförort. VÀl valda inbjudningar hade skickats ut till afghanska journalister. Men ingen dök upp.
– Dessa mediemĂ€n Ă€r sĂ„ rĂ€dda för talibanerna, kvinnorna Ă€r inte lika rĂ€dda som mĂ€nnen, sĂ€ger Sudaba Kabiri som ocksĂ„ stod bakom demonstrationen för kvinnors rĂ€tt för ett par veckor sedan, till Tidningen Global.

Av Farooq Sulehria

AFGHANISTAN | Sudaba Kabiri var inte bara en av de aktivister som stod bakom presskonferensen i lördags. Hon var ocksĂ„ en av de fem unga kvinnor som höll den första demonstrationen mot talibanerna dagen efter Kabuls fall. Det var inte bara sĂ„ att afghanska journalister valde att inte dyka upp pĂ„ presskonferensen pĂ„ grund av oro för repressalier, afghansk media ignorerade mestadels – med undantag frĂ„n Tolo News – presskonferensen trots att kvinnorna skickade videomaterial till redaktionerna.

– De ville att vi skulle skicka det filmade materialet. ÄndĂ„ var det ingen som bevakade presskonferensen förutom Tolo News, sĂ€ger Sudaba Kabiri. Hon förklarar ocksĂ„ att de hade stora svĂ„righeter att fĂ„ hyra en plats för att hĂ„lla presskonferensen pĂ„.

SkĂ€let till presskonferensen var bĂ„de att protestera mot talibanernas förbud för kvinnor att jobba under ett halvĂ„r, liksom för att presentera sin nystartade rörelse, Afghan Women’s Fighting Movement (Junbash-e-Mobarz Zanan-e-Afghan).

– För att motverka talibanernas dekret om att förbjuda kvinnor att arbeta i Ă„tminstone sex mĂ„nader, svarade hon pĂ„ mĂ„ndagskvĂ€llen i ett röstmeddelande, och lĂ€gger till att presskonferensen ocksĂ„ var en diskret lansering av den nya rörelsen.

Medan afghansk media i stort valde att inte bevaka presskonferensen spreds nyheten snabbt pÄ sociala medier. KÀnda personer i afghanska sociala medier delade bilder pÄ de modiga kvinnor som har inspirerat ett helt land, BBC Persian och BBC Pashto bevakade ocksÄ hÀndelsen, och ett iranskt filmteam har kontaktat gruppen för att göra en dokumentÀr om dem.

ÖversĂ€ttning: Bella Frank

Faktaruta: The Afghan Women’s Fighting Movement

HÀr kan du lÀsa uttalandet frÄn presskonferensen:

Kvinnor Ă€r grundare av fred, mĂ€nsklighet och utveckling! Efter den senaste hĂ€ndelseutvecklingen har Afghan Women’s Fighting Movement etablerats i syfte att försvara mĂ€nskliga rĂ€ttigheter och kvinnors rĂ€ttigheter.

Modiga kvinnor över hela Afghanistan har gÄtt med i organisationen och Àr aktivt engagerade i den hÀr processen. För att försvara de afghanska kvinnornas status, som utgör halva samhÀllet, vill vi lyfta följande krav med anledning av den senaste mycket orovÀckande utvecklingen:

1. Afghanska kvinnor uppmanar det nya ledarskapet att försÀkra att kvinnors grundlÀggande rÀttigheter försvaras, respekteras och Àr i linje med vÄra stadgar om mÀnskliga rÀttigheter.

‹2 Afghanska kvinnor vill delta i, och ha rĂ€tt att delta i, förhandlingarna om den nya regeringen.

3. The Afghan Women’s Fighting Movement manar till en effektiv och meningsfull inkludering av kvinnorĂ€ttsförsvarare i Loya Jirga (Kanadahar) [beslutande församling i Afghanistan] och i alla framtida politiska processer.

4. Afghanska kvinnor vill att det klimat av rÀdsla och osÀkerhet som rÄder fÄr ett slut sÄ snabbt som möjligt, och att det skapas en trygg och acceptabel miljö i alla delar av samhÀllet.

5. Afghanska kvinnor vill ha en inkluderande regering som inte diskriminerar pÄ grund av kön, etnicitet, ras eller sprÄk.

6. The Afghan Women’s Fighting Movement uppmanar den nya ledningen att tillĂ„ta kvinnor att Ă„tergĂ„ till sina arbeten inom alla omrĂ„den inom kort.

7. Afghanska kvinnor krÀver att alla lÀroanstalter runt om i Afghanistan öppnar, utan nÄgra restriktioner för kvinnor.

8. Afghanska kvinnor mÄste ha rÀtt att delta i sociala, ekonomiska och kulturella aktiviteter utan begrÀnsningar.

9. Enligt fatwor som utfÀrdats av ulema [religiösa lÀrda] i den islamiska vÀrlden Àr det inte tillÄtet för muslimer att strida mot andra muslimer, dÀrför stöder vi afghanska kvinnor ulema i deras föresprÄkande av en fredlig anda och ömsesidig acceptans. Vi vill ocksÄ att de fortsÀtter sitt arbete för att bevara nationell enighet och ömsesidig tolerans.

10. Vad gÀller det nuvarande lÀget och den osÀkra framtiden uppmanar afghanska kvinnor den nya ledningen att upprÀtthÄlla och stödja yttrandefriheten och att den tar hÀnsyn till befintliga vÀrderingar.

11. Afghanska kvinnor uppmanar den nya ledningen att stÄ fast vid sitt uttalande om en generell amnesti och att man förhindrar oansvariga och fördomsfulla individer frÄn att bryta mot och missbruka dessa principer.

12. Afghanska kvinnor uppmanar det internationella samfundet att fortsÀtta sitt samarbete med det afganska folket för att bevara befintliga framgÄngar och förbÀttra lÀget i Afghanistan.

ÖversĂ€ttning: Bella Frank

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter