NYHETER:

Kina: Klimatbollen ligger hos Washington

Kinas utrikesminister Wang Yi. Foto: Andy Wong/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Kina: Klimatbollen ligger hos Washington

Av TT-AFP

KINA/USA | Kinas budskap till USA är tydligt då det amerikanska klimatsändebudet John Kerry besöker landet för överläggningar om klimatpolitiken: Bollen ligger hos er.

Ett av Kerrys mål med visiten är att övertala Kina, världens största utsläppare, att minska sitt koldioxidavtryck. Men för att samarbetet i klimatfrågorna ska fungera måste relationerna mellan Washington och Peking förbättras, enligt kinesiska UD.

Relationen har varit ansträngd i många år men har försämrats ytterligare de senaste månaderna. USA har anklagat Kina för att sätta käppar i hjulet för utredningen av coronavirusets ursprung, och samtidigt skärpt kritiken mot landets bristande respekt för mänskliga rättigheter.

– Det är omöjligt att isolera det kinesisk-amerikanska klimatsamarbetet från relationernas generella tillstånd, säger Kinas utrikesminister Wang Yi i en videokonferens med Kerry, som satt i rummet intill.

Kerry, som besökte Japan tidigare i veckan, betonade Kinas ”superviktiga roll” i att tackla klimatkrisen, som han kallade ”den största globala utmaning vi står inför”.

Kumulativt genom tiderna har USA släppt ut mer koldioxid än något annat land.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.