LEDARE:

Jag tänker på Ebba Busch

Foto: TT

LEDARE

Dela på facebook
Dela på twitter

Jag tänker på Ebba Busch

Av Hannah Lemoine

LEDARE | Minns ni Aida Hadzialic? Gymnasie- och kunskapslyftsministern (S) som avgick från sin position för nästan exakt fem år sedan, med orden ”Jag vill ta ansvar för det jag har gjort”. Jag tänker på henne ganska ofta faktiskt, kanske lite för ofta – nämligen varje gång en förtroendevald politiker gör något riktigt dumt utan att ta ansvar. Exempelvis varenda gång som Ebba Busch dyker upp i medierna och envist försöker framstå som att det inte finns någon anledning för henne att gå ner från den kristdemokratiska tronen. Då tänker jag på Hadzialic. 

Vad som hände den gången för fem år sedan var att Hadzialic hade varit på konsert i Köpenhamn, druckit två glas vin tidigt på kvällen, och efter konserten tagit bilen tillbaka till Sverige. Medan hon körde i Danmark, där gränsen för rattfylla ligger på 0,5 promille, var allting frid och fröjd. Men när hon kom över till den svenska sidan blev hon stoppad i en kontroll. Det visade sig då att hon hade 0,2 promille i blodet, alltså den allra lägsta promillegränsen enligt svensk lag, en nivå där det är omöjligt att känna att man är påverkad. 

Jag tänkte på Hadzialic när Busch i våras postade ett inlägg på Facebook, där hon skrev att ombudet för den gamle man vars hus hon försöker köpa, är dömd för ett allvarligt brott. När därefter åtal för grovt förtal väcktes borde det inte ha utgjort någon större överraskning. Den svenska lagen är väldigt tydligt utformad. Det spelar ingen roll om det man säger är sant eller inte, så länge informationen sprids med avsikt att skada någon annans anseende. Det är lättare att avgöra än om man har 0,2 promille, om man säger så. 

Jag tänkte på Hadzialic när Ebba klart och tydligt visade att hon inte ser någon anledning att avgå eller ens ta en paus, inte på grund av förtalsmålet och inte på grund av rättegången om husköpet som är planerad till oktober. Istället valde hon i juli att erkänna grovt förtal, få sin dom som strafföreläggande, och betala 60 000 kronor i dagsböter. Samtidigt som hon fortsatt hävdar att hon är oskyldig och att det snarare är lagen det är fel på. ”Jag tyckte att det var försvarligt, jag kommer inte upprepa ytterligare motivering till det.” 

”Jag anser att detta är så pass allvarligt att jag tar ansvar för det som gjorts” sa Hadzialic 2016 när hon meddelade att hon lämnat in sin avskedsansökan ett par dagar efter att hon precis på gränsen fastnat i en alkoholkontroll. Och visst är det allvarligt, och förmodligen var det helt rätt beslut, om inte annat så av principiella, etiska och moraliska skäl, helt oavsett vad man kan tycka om promillegränsen i lagen.

Samtidigt är det ju tråkigt att de politiker som faktiskt tar ansvar för sina misstag lämnar sina positioner, medan de som styvnackat skyller ifrån sig blir kvar på makten. Det finns väl dock inte så mycket annat att göra än att förlita sig på det demokratiska systemet. KD ligger nu farligt nära fyraprocentsspärren enligt senaste mätningen av DN/Ipsos. Men jag tror jag kommer få anledning att tänka på Hadzialic några gånger till innan valet. 

Svensk sjukvård.

Ischias

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.