Filippinernas president Rodrigo Duterte. Foto:TT/AP Photo/Bullit Marquez

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Polisen dödar rekordmånga i Filippinerna under coronapandemin

Av Christin Sandberg

FILIPPINERNA Antalet mord begångna av poliser har ökat med 50 procent i Filippinerna under coronapandemin. Detta bekräftas av regeringens egen statistik. Mellan april och juli 2020 dödade polisen 50 procent fler människor än under de fyra föregående månaderna. Detta som en konsekvens av drogkriget som president Rodrigo Duterte driver på.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har analyserat den filippinska regeringens statistik och sett att 155 personer har dödats under de senaste fyra månaderna. Under fyra månader innan covid-19-krisen var antalet dödade 103 personer.

Sedan Duterte tillträdde som president i juni 2016 har den filippinska drogbekämpningsenheten (PDEA) officiellt legat bakom 5 810 mord på personer till och med slutet av juli 2020. Enligt FN handlade det i juni 2019 om 8 600 mord, medan människorättsorganisationer tror att det verkliga antalet personer som fallit offer för Dutertes drogkrig är betydligt högre än så.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.