En man i den översvämningsdrabbade staden Shaqilab, sydväst om Sudans huvudstad Khartum. Foto: Marwan Ali/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Värsta översvämningen på hundra år

Över hundra personer har dött och 100 000 hus har skadats i de värsta översvämningarna i Sudan på ett sekel. Nu hotar det stigande vattnet från Nilen även landets över 2000 år gamla pyramider och undantagstillstånd har utlysts.

Av Bella Frank

SUDAN Årets regnsäsong i både Sudan och grannlandet Etiopien har varit ovanligt kraftig. Nilen svämmar regelbundet över men i år är översvämningen den värsta på hundra år enligt sudanesiska myndigheter – i augusti hade Nilens vattenstånd ökat med 17 meter. Nu hotas även Sudans pyramider, något som inte skett tidigare och myndigheter försöker rädda dem genom att bygga översvämningsbarriärer med hjälp av sandsäckar och pumpa bort vatten.

– Översvämningar har aldrig påverkat platsen tidigare, säger arkeologen Marc Maillot till AFP.

– Läget är för närvarande under kontroll men om nivån på Nilen fortsätter att stiga så kan åtgärderna som vidtagits vara otillräckliga, fortsätter han.

En halv miljon människor i 17 av landets 18 delstater har hittills påverkats av översvämningen enligt sudanesiska myndigheter som i fredags i förra veckan utlyste ett tre månader långt undantagstillstånd.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.