EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: TT/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Ilska i EU efter brittiskt brexitutspel

EU:s chefsförhandlare för brexit, Michel Barnier, och Storbritanniens dito, David Frost, möttes på tisdagen i London för en ny förhandlingsrunda kring brexit. På måndagen aviserade den brittiska regeringen att den vill ”klargöra” vissa frågetecken i det svårförhandlade utträdesavtalet med EU, något som väckt stor oro och ilska från EU:s sida.

Av Bella Frank

BREXIT ”Mycket oroad över tillkännagivandet av den brittiska regeringen att man syftar till att bryta utträdesavtalet. Detta skulle bryta mot internationell rätt och undergräver förtroendet”, skrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter på onsdagen.

I måndags rapporterade Financial Times att den brittiska regeringen planerade att införa en ny lag som kan komma att åsidosätta delar av utträdesavtalet med EU. Detta gäller bland annat aspekter av det så kallade Nordirlandprotokollet som syftar till att undvika en gräns mellan republiken Irland och Nordirland som skulle riskera fredsavtalet från 1998. Enligt protokollet ska gränsen mellan EU och Storbritannien istället dras i Irländska sjön, en svår kompromiss för nordirländska unionister som motsatt sig att Nordirland behandlas annorlunda än övriga Storbritannien [eg. Förenade kungariket, UK].

Eftersom utträdesavtalet undertecknats och ratificerats i både det brittiska parlamentet och i EU-parlamentet, är det ett internationellt avtal och avsteg ifrån det skulle vara brott mot internationell rätt. Den brittiske parlamentsledamoten Robert Neill frågade Nordirlandministern Brandon Lewis på tisdagen om han kunde försäkra parlamentet om att inget i det kommande lagförslaget skulle bryta mot internationell rätt:
– Ja, detta bryter mot internationell rätt på ett väldigt specifikt och begränsat sätt, svarade Lewis, och hänvisade till att det finns prejudikat för ett sådant agerande.

Tidigare premiärministern Theresa May varnade för att om regeringen väljer att göra ändringar i ett ingått avtal sänder det negativa signaler till andra framtida samarbetspartners:
– Givet det, hur kan regeringen försäkra framtida internationella partners att det går att lita på att Storbritannien följer de juridiska åtaganden för de avtal som den undertecknar, undrade May.

Philippe Lamberts, belgisk EU-parlamentariker och medlem av EU-parlamentets brexit-kommitté, gick ut i hård kritik mot Boris Johnsons regering i en intervju med irländska RTÉ News på tisdagen och menade att det är svårt att tro på något den brittiska regeringen säger. Han menade att det inte spelar någon roll om det gäller ändringar eller vad Johnson kallar för klargöranden:
– Du kan inte ensidigt klargöra något som faktiskt tillhör två parter.
– Michel Barnier måste be David Frost om ett tydliggörande, huruvida det är den brittiska regeringens avsikt att helt och fullt följa utträdesavtalet med alla dess villkor. Om han får sådana försäkringar då kan förhandlingar om framtida relationer fortsätta, säger Lamberts men betonar att utan en sådan uttalad försäkring finns det inget skäl att fortsätta förhandla:
– Varför förhandla ett till avtal när du vet fullt ut att det första vi undertecknade, och vars bläck ännu inte torkat, inte respekteras av den part du förhandlar med.

Efter nyheten om den brittiska regeringens planer upprepades varningar från USA om att Storbritannien inte kan vänta sig ett frihandelsavtal om Storbritanniens separation från EU inte respekterar grunderna i det nordirländska fredsavtalet Långfredagsavtalet. I slutet av förra året röstade USA:s representanthus igenom en resolution enligt vilket ett frihandelsavtal mellan de båda länderna är avhängigt brittisk respekt för fredsavtalet. Efter måndagens nyhet varnade Brendan Boyle, som sitter i representanthuset för Demokraterna att ”det kommer få konsekvenser” om den brittiska regeringen agerar på ett sätt som ökar risken för en hård gräns på den irländska ön.

– Om Storbritannien gör det på ett sätt som bryter mot Långfredagsavtalet kommer det inte att bli något frihandelsavtal mellan USA och Storbritannien, sade Boyle på tisdagen, rapporterar The Independent.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.