Brasiliens Marta i kanmp med Sveriges Lisa Dahlqvist, OS i Rio de Janeiro 2016. Foto: TT/AP Photo/Silvia Izquierdo

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Lika lön i landslag

Brasiliens fotbollsförbund följer i Norges, Nya Zeelands, Australiens och Finlands fotspår och meddelar att herr- och damlandslagen i fotboll ska få lika lön.

Av Bella Frank

BRASILIEN Det var i onsdags i förra veckan som Brasiliens fotbollsförbund CBF förklarade att de båda landslagen kommer att få lika lön inför OS nästa år:
– Det råder inte längre någon könsskillnad eftersom CBF behandlar män och kvinnor lika, säger CBF;s ordförande Rogério Caboclo, rapporterar Forbes.

Skillnaderna i ersättningar och löner till fotbollsspelare beroende på kön är stora bland annat på grund av att Internationella fotbollsförbundet Fifa och regionala förbund som Uefa betalar ut avsevärt mindre som prispengar till damturneringar. Men även de nationella förbunden betalar i regel ut mindre till damer än herrar. Detta är dock ett mönster som under de senaste åren har kritiserats och ifrågasatts och flera förbund har liksom Brasilien nu, antagit en likalönsprincip.

Först ut var Norges fotbollsförbund som 2017 meddelade att herrar och damer skulle få helt jämställda ersättningsnivåer från och med 2018. 2018 var det dags för Nya Zeeland att besluta om jämställda ersättningsnivåer samt lika villkor kring exempelvis resor och hälsa. För ett år sedan kunde Finlands damer också skriva ett nytt avtal med sitt förbund som ger dem jämställda ersättningar.

Trendbrottet mot jämställda ersättningar har ofta föregåtts av hårda strider med respektive förbund, med både hot om och faktiskt inställda matcher när spelare har strejkat mot ojämställda ersättningar.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.