Protester i Hongkong 22 dec 2019, för kampen för mänskliga rättigheter för uighurer. Foto: TT/AP Photo/Lee Jin-man

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Krav på FN att agera mot Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter

Fler än 300 civilsamhällesorganisationer har gått samman och uppmanar FN att göra något åt Kinas kränkningar av mänskliga rättigheterna.

Av Christin Sandberg

KINA I ett öppet brev kräver den globala koalitionen att FN upprättar en oberoende internationell mekanism för att ta itu med den kinesiska regeringens kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina, men även i Hongkong, Tibet och Xinjiang, rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Undertecknarna menar att Kina försöker krympa utrymmet för människorättsaktivister över hela världen. Inte minst genom att övervaka människorättsförsvarare och utsätta dem för påtryckningar. De menar också att Kinas brist på hänsyn till mänskliga rättigheter leder till stor negativ miljöpåverkan.

– Kinas förakt för mänskliga rättigheter påverkar inte längre bara de egna medborgarna – stöd till diktatorer och försök att skriva om internationella standarder gör arbetet med att försvara mänskliga rättigheter svårare än någonsin, säger Sarah Brooks från International Service for Human Rights i Bryssel i samma uttalande.

Renee Xia, chef för kinesiska Human rights defenders, säger att Kina systematiskt förföljer människorättsförsvarare som vedergällning för deras samarbete med FN kring människorättsfrågor – tortyr, tvångsförsvinnande, fängslanden…,” och menar att FN-systemet inte längre borde tolerera sådan behandling.

Kina avvisar vanligtvis FN:s synpunkter på landets mänskliga rättigheter som ”grov inblandning”.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.