Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Lukasjenko: Jag kan ha suttit lite väl länge

Belarus president Aleksandr Lukasjenko medger i en intervju att han möjligen suttit lite för länge på sin post.

– Ja, jag kan ha suttit kvar lite väl länge.

Av TT-Interfax

BELARUS Lukasjenko säger också att han är den enda som kan skydda landet just nu, och att han inte har för avsikt att avgå. Däremot utesluter han inte tidigarelagda presidentval, men tillägger att sådana kan ske först efter förändringar i grundlagen.

”Kommer inte släppa allt”

– Vi är redo att genomföra konstitutionella reformer, och jag utesluter inte ett tidigt presidentval efteråt, säger presidenten enligt radiokanalen Govorit Moskva, ett av flera statliga ryska medier som bjudits in till Lukasjenko för en intervju under tisdagen.

– Jag kommer inte att avgå på det här sättet. Jag har byggt upp Belarus i ett kvarts århundrade. Jag kommer inte att släppa allting bara så där. Om jag avgår kommer mina anhängare att bli massakrerade!

Stora folkliga protester har brutit ut i diktaturen Belarus sedan presidentvalet den 9 augusti, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procents väljarstöd. Resultatet betraktas allmänt ha kommit fram genom valfusk, och bland annat EU och Storbritannien har sagt att man inte godtar det.

Vill närma sig Ryssland

I intervjun öppnar Lukasjenko också för ett fördjupat samarbete med Ryssland.

– Vi är redo att utveckla integrationen med Ryssland, men först och främst måste alla institutioner och projekt inom ramen för Unionsstaten (en överstatlig organisation med Ryssland och Belarus som medlemmar) börja fungera som de ska, säger han enligt Govorit Moskva.

Samtidigt varnar Lukasjenko för följderna för Rysslands del om Belarus ”faller” rapporterar den Moskvatrogna nyhetsbyrån RIA Novosti.

– Vet du vad vi har kommit fram till tillsammans med det ryska ledarskapet? Om Belarus faller, så står Ryssland näst på tur, säger han.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.